Campionat britànic de rugbi a 13

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infobox sports competitionCampionat britànic de rugbi a 13
Tipustorneig de futbol Modifica el valor a Wikidata
Esportrugbi a 13 Modifica el valor a Wikidata
Localització  i  Dates
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Vigència1895 – 1996 Modifica el valor a Wikidata

El Campionat britànic de rugbi a 13, en anglès Rugby League Championship, fou la major competició professional de rugbi a 13 (Rugby League) de la Gran Bretanya.

Des de l'any 1996 fou substituïda per la Superlliga europea de rugbi a 13 i altres competicions britàniques d'inferior categoria (Rugby League National Leagues). El guanyador de la Superlliga és també considerat com a guanyador del RL Championship, en ser una competició hereva d'aquesta.

Història[modifica]

La primera edició de la competició es disputà la temporada 1895-96. Les dificultats per als viatges i els nous equips ingressats provocaren la divisió de la lliga en dos la temporada següent, creant-se la Yorkshire League i la Lancashire League. L'any 1901-02 es tornaren a unificar, creant-se un Rugby League Championship de primera divisió i un de segona.

El 1905-06 les dues divisions es recombinaren en una única divisió formada per dos grups a imatge de les lligues de Yorkshire i Lancashire, més partits inter-grups i disputant-se un play-off final. A part de les aturades per les guerres mundials, el sistema es mantingué fins al 1962-63, en què es retornà a les dues divisions, durant dos únics anys, ja que el 1964-65 es retornà a una única divisió.

L'any 1973-74 es tornà de nou a les dues divisions (primera i segona). La màxima categoria s'anomenà Rugby League Premiership. L'any 1996 el campionat fou reemplaçat per la Superlliga europea de rugbi a 13. Els clubs que no ingressaren en aquesta competició formaren la Rugby League National Leagues.

Historial[modifica]

(1) A partir d'aquest any vegeu: Superlliga europea de rugbi a 13.

Palmarès[modifica]

  • Amb 17 títols: Wigan Warriors
  • Amb 7 títols: Huddersfield Giants, St Helens RFC
  • Amb 6 títols: Salford City Reds, Swinton Lions, Hull FC
  • Amb 5 títols: Hull Kingston Rovers
  • Amb 4 títols: Oldham Roughyeds, Halifax RLFC
  • Amb 3 títols: Leeds Rhinos, Warrington Wolves, Widnes Vikings
  • Amb 2 títols: Hunslet Hawks, Leigh Centurions, Bradford Northern, Wakefield Trinity Wildcats
  • Amb 1 títol: Batley Bulldogs, Bradford Rugby Club, Broughton Rangers, Dewsbury Rams, Featherstone Rovers, Manningham Rugby Club, Workington Town