Campionat suec de futbol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infobox sports competitionCampionat suec de futbol
Tipusarticle de llista de Wikimedia Modifica el valor a Wikidata
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Localització  i  Dates
EstatSuècia Modifica el valor a Wikidata

Copa Lennart Johansson al campió de lliga.

El Campionat suec de futbol, o lliga sueca de futbol, és la màxima competició de futbol a Suècia.

Actualment (2008) hi prenen part 16 equips que s'enfronten tots contra tots a doble volta. Els darrers classificats perden la categoria i baixen a segona divisió (Superettan). El vencedor es classifica per la Lliga de Campions. El segon ho fa per la Copa de la UEFA i el tercer per la Copa Intertoto. A més, els quatre primers equips de la competició es classifiquen per la Royal League, una competició internacional per a clubs nòrdics.

Història[modifica]

Entre 1896 i 1925 el campionat es disputà en format de copa i rebé el nom de Campionat suec de futbol (Svenska Mästerskapet). Cal destacar que fins al 1904 no existí una Federació Sueca de Futbol. Aquesta, la SvFF, va ser creada el 1904 però va reconèixer els campions anteriors a aquesta data.

A partir de 1910 es començà a disputar la Svenska Serien, la primera lliga sueca, tot i que els campions suecs van seguir essent els del Svenska Mästerskapet.

A partir de 1925 es començà a jugar en format de lliga (tots contra tots) i començà a rebre el nom d'Allsvenskan (literalment significa "Tots els suecs"). Entre 1925 i 1930 no fou considerada oficial i els seus vencedors no són considerats campions suecs (en cursiva a l'historial).

De 1982 a 1990, la lliga es decidí en un pla-off final entre els primers classificats de l'Allsvenskan, i els anys 1991 i 1992, després de l'Allsvenskan es disputà un campionat anomenat Mästerskapsserien amb els millors classificats d'on sortí el campió suec.

Historial[modifica]

Svenska Mästerskapet

Allsvenskan

Mästerskapsserien

Allsvenskan

Enllaços externs[modifica]