Can Cortada (Esplugues de Llobregat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Can Cortada (desambiguació)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Cortada
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXV, XX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEsplugues de Llobregat Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Pare Pere Miquel, 1-3. Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat)
Map
 41° 23′ N, 2° 05′ E / 41.38°N,2.09°E / 41.38; 2.09
Bé cultural d'interès local
Data29 juliol 1985
Id. IPAC18910 Modifica el valor a Wikidata

Can Cortada és una masia d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat) protegida com a Bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

És una casa pairal emplaçada damunt d'un pla i orientada a migdia; consta de planta baixa, pis i golfes. Destaca l'extraordinària longitud de la façana. El 1768 es reformà aquesta casa i perdé el seu aspecte primitiu. La façana principal està formada per dues entrades adovellades, i per set balcons setcentistes amb barana de ferro forjat, la qual es recolza sobre cinc volutes; el seu paviment és de ceràmica vidriada. Les golfes s'obren a l'exterior per una galeria de dotze arcs de mig punt i dos més a major distància. A la part posterior hi ha un altre accés, alçat del nivell del sòl, amb escala de barana de ferro forjat.

Història[modifica]

No hi ha data precisa de la construcció d'aquesta casa, però possiblement fou edificada a l'entorn del s. XV. L'any 1630, Antoni Matheu, hereu d'aquest mas, va vendre la propietat a Jaume Cortada, baró de Maldà, i des de les aleshores fou coneguda com a Can Cortada. Posteriorment, el 1768, Rafael d'Amat i de Cortada, IV baró de Maldà, transformà aquesta casa tot donant-li l'aspecte actual. L'any 1939 moriria la baronessa de Maldà, i passà la finca al seu fill, Joaquim de Vilallonga, comte de Sant Miquel de Castellà. Un any després, aquest en restaurà l'interior i esdevingué una gran mansió senyorial.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Cortada
  • «Can Cortada». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r maig 2012].