Can Lleó (Sant Martí Sarroca)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Lleó
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicNoucentisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Martí Sarroca (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. BV-2121, km 5, a 300 m. Sant Martí Sarroca (Alt Penedès)
Map
 41° 22′ 10″ N, 1° 38′ 54″ E / 41.369318°N,1.648339°E / 41.369318; 1.648339
BCIL
Data22/01/2009
IdentificadorIPAC: 4854
BCIL
Capella del Roser
IdentificadorIPAC: 4846

Can Lleó' és una masia noucentista del municipi de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) protegida com a bé cultural d'interès local, així com la seva capella del Roser neoclassicista.

Can Lleó dona nom a un barri de Sant Martí Sarroca. Hi ha dades de la seva existència des del 1400.[1]

Masia[modifica]

La masia de Can Lleó està situada dalt d'un turó, al costat de la carretera de Vilafranca a Sant Martí Sarroca. És un edifici de planta rectangular que consta de planta baixa, pis i golfes i que té a banda i banda de la façana dues grans torres. A la part posterior, hi ha una galeria amb arcs de mig punt i els interiors presenten elements d'interès. El conjunt es complementa amb dependències agrícoles i un baluard. La masia va ser molt modificada durant els segles xviii i xix.[1]

Capella[modifica]

Capella del Roser

La capella del Roser, del segle xviii, està situada al costat de la masia. És un edifici d'una sola nau amb capelles laterals i absis de planta semicircular aixafada. La coberta és amb volta de canó amb llunetes i la teulada és a dues vessants. Té el cor situat sobre l'entrada i a l'absis, hi ha un retaule sota una gran petxina. La façana és d'estructura senzilla i presenta un porta d'accés de tipologia neoclàssica, amb frontó. A la part superior, hi ha un ull de bou i un petit campanar d'espadanya, d'una sola obertura. Durant la Guerra Civil va ser cremat un retaule barroc.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Lleó
  1. 1,0 1,1 «Can Lleó». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 setembre 2015].
  2. «Capella del Roser». Inventari del Patrimoni Arquitectònic (Base de dades Gaudí). Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 14 setembre 2015].