Cap del fèmur

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El cap del fèmur és la part més superior de l'epífisi (o extrem) superior del fèmur i és per on l'os s'articula amb l'os coxal al maluc. El cap femoral es connecta amb el coll anatòmic del fèmur i permet els clàssics moviments de l'os. El cap del fèmur presenta forma d'una esfera en els seus dos terços de superfície, és llisa, i està recoberta de cartílag articular per la seva funció: encaixar en la cavitat cotiloide del coxal, conformant així l'articulació coxofemoral. Projectant-se del coll del fèmur, el cap femoral té una direcció cap amunt, cap a la línia mitjana i lleument cap endavant.

El lligament rodó de l'articulació coxofemoral s'insereix en una depressió molt propera al centre del cap articular: la fosseta del lligament rodó. El cap del fèmur rep irrigació sanguínia per l'artèria del lligament rodó, els vasos retinaculars posterosuperiors, els vasos retinaculares posteroinferiores i en menor escala pels vasos del coll femoral.

L'ossificació del fèmur es completa al voltant dels 19 anys al cap femoral.

Patologia[modifica | modifica el codi]

La separació del cap femoral a nivell de la zona de creixement de l'articulació del maluc es coneix com epifisiòlisi del cap femoral.[1]

Si hi ha una fractura del coll del fèmur, el subministrament de sang a través del lligament rodó es torna crucial. En la cirurgia ortopèdica, el cap del fèmur és important, perquè pot patir una necrosi avascular i conseqüentment una osteocondritis dissecant. El cap femoral s'extrau en la cirurgia de reemplaçament total de maluc.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. LLANOS C, Jorge; SYLVESTER F, Marilú y GARCIA B, Cristián. Caso clínico radiológico (en español). Rev. chil. pediatr. [online]. 2005, vol.76, n.3 [citado 2010-05-18], pp. 305-308. ISSN 0370-4106. doi: 10.4067/S0370-41062005000300011.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]