Pere Antoni Ferragut Cànaves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Capità Pere Antoni Ferragut Cànaves)
Infotaula de personaPere Antoni Ferragut Cànaves
Biografia
Naixement15 juny 1631 Modifica el valor a Wikidata
sa Pobla (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juliol 1702 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata

Pere Antoni Ferragut Cànaves, conegut popularment amb el nom de Capità Pere, (Sa Pobla, 15 de juny de 1631- 27 de juliol de 1702) fou un capità de Sa Pobla. Nascut dins la família de Son Pere de Sa Pobla, una de les famílies més riques de la vila. Fou germà del propietari de la possessió poblera de Son Ferragut.

Fou capità de milícies ciutadanes i participà en les campanyes militars de Flandes amb Felip IV d'Espanya. Després fou nomenat comandant de la Capitania General de sa Pobla, que integrava els municipis de Campanet, Muro, Santa Margalida, Inca, Selva, Pollença i Alcúdia, a més de sa Pobla.

Fou un benefactor de la Mare de Déu de Lluc, a la que deixà dues possessions molt importants d'Escorca, Menut amb 492 quarterades i Binifaldó amb 518 quarterades, el 5 de gener de 1685 quan visità personalment el monestir de Lluc.[1]

Es casà amb Joana Serra i Joan, d'Alcúdia, de la família de Ca'n Serra, una de les millors famílies alcudienques i propietaris del casal de Ca'n Serra, al carrer de Serra. De la que va sortir més tard la branca (segona) dels Serra-Poquet, radicada a Sa Pobla i traslladada (XVIII) a Palma. Aquests Serra eren originaris de Sa Pobla i s'ubicaren a Alcúdia al S. XVI. També ho eren els Poquet, amb parentiu molt llunyà amb els Poquet -de Ciutat- que més endavant (XIX) mulleraren amb la darrera Santandreu de Sa Pobla i la darrera Serra-Verdal (Planes-Poquet).

Va ajudar en la construcció de la parròquia de Sa Pobla.

Fou enterrat dins la capella de Sant Vicenç Ferrer, a la parròquia de Sant Antoni Abat de Sa Pobla.

El 1949 fou nomenat fill il·lustre de Sa Pobla.[2]

El Carrer Capità Pere de sa Pobla porta aquest nom en honor seu.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]