Capitulació de Toledo

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Capitulació de Toledo és un document legal emès el 26 de juliol de 1529 per l'Carles V del Sacre Imperi Romanogermànic pel qual es concedia a Francisco Pizarro el permís per colonitzar i poblar les Índies (Amèrica del Sud).

El 1528 Francisco Pizarro va viatjar a la Corona de Castella portant llames, roba, objectes d'or i plata, i altres coses per a mostrar al sobirà espanyol. A Sevilla el seu parent, el conqueridor Hernán Cortés, el va posar en contacte amb Carles V a qui va informar dels seus plans obtenint acceptació immediata. Francisco Pizarro finalment va acabar negociant amb el Consell d'Índies, del qual n'era president el Comte de Osorno. Aquestes negociacions es van travar perquè segons sembla, Pizarro va sol·licitar la governació del Perú per a ell i per a Diego de Almagro, fet al qual el Comte d'Osorno es va oposar per l'experiència de Santa Marta, on dos conquerdiors que havien ocupat el mateix càrrec s'havien enemistat i un d'ells havia acabat assassinat a l'altre. Per això Pizarro va acabar acceptant la governació per a ell desplaçant a Diego de Almagro. Acabada la negociació amb el Consell d'Índies Francisco Pizarro i l'emperador Carles V acordaren la Capitulació de Toledo, que s'acabà signant el 26 de juliol de 1529. Amb aquesta capitulació Pizarro aconseguí la plena autorització per prosseguir la conquesta així com:

  • 1. Per a Francisco Pizarro: els títols de Governador, Capità General, Avançat i Agutzil Major de la Nova Castella. Extensió de la seva governació 200 llegües (1.110 km) al sud del poble de Santiago, Equador (aproximadament fins a l'actual Chincha). Sou: 725 mil maravedíes a l'any.
  • 2. Per Diego de Almagro: Governador de la Fortalesa de Tombis. Títol: Hidalgo. Sou: cent mil ducats.
  • 3. Per Bartomeu Ruiz: el càrrec de Pilot Major del Sud.
  • 4. Per Pere de Candia: el càrrec de Cap d'Artilleria.
  • 5. Per als tretze cavallers de l'illa del Gall, títols de Gentilhomes