Caputxí crestat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCaputxí crestat
Sapajus macrocephalus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN42697 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaCebidae
GènereSapajus
EspècieSapajus macrocephalus Modifica el valor a Wikidata
(Spix, 1823)
Nomenclatura
ProtònimCebus macrocephalus Modifica el valor a Wikidata

El caputxí crestat[1] (Sapajus robustus) és una espècie de primat de la família dels cèbids. És endèmic del Brasil, on viu a altituds d'entre 0 i 840 msnm als estats de Bahia, Espírito Santo i Minas Gerais. Els seus hàbitats naturals són els boscos tropicals de plana, les selves pluvials submontanes i els boscos semicaducifolis secs de la Mata Atlàntica. És una espècie en perill per l'expansió dels camps de conreu, el creixement en taca d'oli, la caça, la desforestació i la destrucció i fragmentació del seu hàbitat per les infraestructures energètiques i viàries.[2] El seu nom específic, robustus, significa 'robust' en llatí.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Caputxí crestat
  1. «caputxí crestat». Diccionari dels mamífers del món. Fundació Barcelona Zoo i TERMCAT, 2023. [Consulta: 15 gener 2024].
  2. Martins, W. P.; De Melo, F. R.; Kierulff, M. C. M.; Mittermeier, R. A.; Lynch Alfaro, J. W.; Jerusalinsky, L. «Sapajus robustus» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN, 2021. DOI: 10.2305/IUCN.UK.2021-1.RLTS.T42697A192592444.en. [Consulta: 15 gener 2024].
  3. Entrada «Sapajus» d'Animalia (en anglès).