Carbonat de liti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicCarbonat de liti

Modifica el valor a Wikidata
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular74,017 Da Modifica el valor a Wikidata
Rolinhibidor enzimàtic, antidepressiu, antimanic agents (en) Tradueix i tòxic per al desenvolupament Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaLi₂CO₃ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[Li+].[Li+].C(=O)([O-])[O-] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Aspecte

El carbonat de liti (Li₂CO₃) és una sal química que es fa servir en medicina com depressor del sistema nerviós, particularment en el tractament del trastorn bipolar. Es fa servir com tranquil·litzant en teràpies psicològiques. En dosis superiors a les recomanades pot ser mortal.

Normalment en estat sòlid es presenta com una pols fina, és menys soluble en aigua calenta que en aigua freda, no és higroscòpic i és generalment estable exposat a l'atmosfera. El carbonat de liti reacciona fàcilment amb àcids forts i es fa servir en la manufactura d'altres sals deliti.

Propietats[modifica]

És polimèric. És relativament covalent com mostra la seva baixa solubilitat. La seva solubilitat aparent s'incrementa deu vegades sota la pressió del CO₂ i aquest efecte es deu a la formació d'hidrogencarbonat:

Li₂CO₃ + CO₂ + H₂O → 2 LiHCO₃

Usos[modifica]

  • Indústria de vidres; òptica, pantalles, envasos industrials.
  • Enamel; banyat d'acer.
  • Ceràmiques vidrades; miralls de telescopis, vidres de cuines.
  • Producció d'alumini.
  • Formigons especials.
  • Cel·les d'energia; cogeneració d'electricitat.
  • Pirotècnia, ja que dona una llum vermella
  • Aplicacions mèdiques.

Ús psiquiàtric[modifica]

El carbonat de liti serveix per tractar la fase de mania (o eufòrica) en el trastorn bipolar. Els ions de liti interfereixen les reaccions químiques de la bomba de sodi que afecten els missatges que porten les cèl·lules al cervell.[1] En la fase de mania s'ha observat un increment irregular de l'activitat de la proteïna quinassa C (PKC) dins del cervell. Un estudi mostra que el liti actua en el cervell inhibint l'activitat de la PKC directa i indirectament El carbonat no serveix gaire en depressió unipolar.[2]

Noms comercials[modifica]

Camcolit, Candamide, Carbolith, Carbolithium, Ceglution, Eskalith, Hypnorex, Lithane, Lithicarb, Lithinate, Lithonate, Lithotabs, Plenur, Priadel, Quilonum.

Referències[modifica]

  1. Medical use
  2. Yildiz, A; Guleryuz, S; Ankerst, DP; Ongür, D; Renshaw, PF «Protein kinase C inhibition in the treatment of mania: a double-blind, placebo-controlled trial of tamoxifen». Archives of general psychiatry, 65, 3, 2008, pàg. 255–63. DOI: 10.1001/archgenpsychiatry.2007.43. PMID: 18316672.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carbonat de liti