Cargol d'Arquimedes

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Cargol d'Arquimedes.
Animació que mostra el funcionament d'un cargol d'Arquimedes.
Un cargol d'Arquimedes accionat per un antic molí de desguàs als pòlders dels Vier- i Marschlande a Hamburg al museu Rieckhuus

El cargol d'Arquimedes també anomenat cargol sense fi pel seu circuit en infinit, o cargol hidràulic, és una màquina utilitzada per l'elevació d'aigua, farina o cereals. S'atribueix, comunament, a Arquimedes la seva invenció feta en ocasió d'una visita a Egipte, però aquesta tradició pot només reflectir que aquest aparell era desconegut abans dels temps de l'Helenisme i introduït en els temps de vida d'Arquimedes per enginyers grecs desconeguts.[1]

Disseny[modifica | modifica el codi]

Es basa en un cargol que es fa girar per dins d'un cilindre buit, situat sobre un pla inclinat, i que permet elevar l'aigua situada per sota de l'eix de gir. S'acciona normalment per un molí de vent o bé de forma manual. Des de la seva invenció fins ara s'ha utilitzat per al bombament de fluids, de vegades per treure l'aigua de les explotacions mineres. Els cargols tenien un paper molt important als molins de desguàs desenvolupats per Simon Stevin per a assecar els pòlders.

Cargol sense fi en una recol·lectora agrícola


Variants[modifica | modifica el codi]

Un transportador de cargol és un cargol d'Arquimedes que es troba dins d'un tub i s'acciona per un motor i transporta material des d'un punt final fins a l'altre punt de l'extrem. Es fa servir sobretot per transportar materials granulats com grànuls de plàstic o cereals, però també s'ha fet servir per transportar líquids. En processos industrials serveix per donar quantitats determinades de materials o a taxa determinada.

Acció inversa[modifica | modifica el codi]

Si s'aboca aigua dins de la part alta del cargol d'Arquimedes forçarà a rotar aquest cargol. I es pot aprofitar la rotació per generar electricitat. En els rius d'Anglaterra es pot veure aquesta aplicació elèctrica.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Oleson 2000, pàg. 242–251

Fonts[modifica | modifica el codi]

  • Oleson, John Peter. Greek and Roman mechanical water-lifting devices. The History of a Technology. D. Reidel, 1984. ISBN 90-277-1693-5. 
  • Oleson, John Peter. Handbook of Ancient Water Technology. 2, 2000, p. 217–302 (242–251). ISBN 90-04-11123-9. «Water-Lifting» 
  • P. J. Kantert: „Manual for Archimedean Screw Pump“, Hirthammer Verlag 2008, ISBN 978-3-88721-896-6.
  • P. J. Kantert: „Praxishandbuch Schneckenpumpe“, Hirthammer Verlag 2008, ISBN 978-3-88721-202-5.
  • White, Jr., Lynn. Medieval Technology and Social Change. At the Clarendon Press, 1962. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cargol d'Arquimedes Modifica l'enllaç a Wikidata