Casa Avinyó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Casa Avinyó (Figueres)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Avinyó
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPeralada (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Sant Domènec Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 19′ N, 3° 01′ E / 42.31°N,3.01°E / 42.31; 3.01
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC19972 Modifica el valor a Wikidata

La casa Avinyó o del Marquès de Camps és un edifici de Peralada (Alt Empordà), inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.[1]

Descripció[modifica]

Es troba al costat de ponent de la plaça de Sant Domènec, a davant de l'antic convent. A la part sud està adossat al portal de Sant Domènec, vestigi del primer recinte de les muralles de Peralada.

És un edifici de planta baixa i dos pisos, amb una porta d'accés rectangular i una obertura al pis superior, amb balconada, de la mateixa forma; ambdues són decorades amb motllures que ressegueixen les llindes i els muntants. A cada costat de la porta, hi veiem una pilastra coronada per un relleu geomètric. Sobre el finestral hi ha un gran escut nobiliari, també en relleu. El mur conserva restes d'una decoració esgrafiada molt simple, a base de filades de rectangles. La coberta és de teula a dues vessants. Al carener hi ha un petit cos octagonal elevat amb una cúpula.[1]

Història[modifica]

Fou construït al segle xviii sobre la base d'un convent adossat a la muralla medieval.[1][2] Cap al 1825, el terratinent Josep Ramon de Camps i d'Avinyó[3] es va casar amb Joaquima de Matas i d'Albert,[4] i el 1878, el seu fill Pelagi de Camps i de Matas (1828-1889) va rebre el títol de marquès de Camps de mans del papa Pius IX.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Casa Avinyó - Casa del Marquès de Camps». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural.
  2. «Casa Avinyó (Casa Marquès de Camps)». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.
  3. «Josep Ramon de Camps d'Avinyó». geneanet. Rafael Toldrà Ferrer.
  4. «Joaquima de Matas d'Albert». geneanet. Rafael Toldrà Ferrer.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Avinyó
  • «Casa Avinyó (Casa Marquès de Camps)». Pobles de Catalunya. Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català.