Casa Querol (Reus)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Casa Querol)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Querol
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ArquitectePere Caselles i Tarrats
Construcció1901 Modifica el valor a Wikidata
Construcció(1901)
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme català
Materialpedra i maó de cara vista Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaReus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. de Llovera, 17. Reus (Baix Camp)
Map
 41° 10′ N, 1° 07′ E / 41.16°N,1.11°E / 41.16; 1.11
BCIL
IdentificadorIPAC: 9787

La Casa Querol és un edifici modernista obra de Pere Caselles i Tarrats, monument protegit com a bé cultural d'interès local del municipi de Reus (Baix Camp).

En aquesta casa hi va néixer el poeta i polític Xavier Amorós

Descripció[modifica]

D'aquesta casa en destaca la combinació d'estils, tant pel que fa a les solucions arquitectòniques com a les ornamentals.

A la planta baixa hi trobem unes cartel·les amb volutes que recorden formes jòniques. L'arc escarser de la finestra de l'entresòl és flanquejat per columnes amb capitell de línies corínties, mentre que la barana és molt treballada amb motius vegetals.

El balcó del primer pis és d'inspiració medievalista. Al segon pis s'hi combinen elements arquitectònics més clàssics amb altres de tendències gòtiques.

Els esgrafiats contenen dos escuts, en un dels quals hi ha representada la rosa de Reus, i en l'altre, l'escut dels Querol-Bofarull.[1] Al coronament apareixen tres pilars octogonals que emmarquen la zona central ocupada per un plafó amb la data de construcció, 1901.

El fons vermellós d'imitació d'obra vista contrasta amb els tons més clars de la pedra sorrenca.

Història[modifica]

El 1901, Ferran de Querol i de Bofarull, que va ser escriptor i va ocupar els càrrecs d'alcalde de Tarragona i president de la Diputació, entre d'altres, va fer construir de nova planta, al costat del Palau Bofarull, també de la seva propietat, un estret edifici d'habitatges entre mitgeres. L'estretor de la façana deixa lloc només a una obertura per planta. La decoració de la façana, eclèctica, presenta influències de les decoracions modernistes europees de l'època i barreja formes sorgides de dissenys del passat, cosa que indica que l'arquitecte coneixia el que s'estava fent a l'estranger.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 March Barberà, Jordi. "Catàleg de l'arquitectura modernista de Reus" A: Arquitectura modernista a Reus. Reus: Pragma, 2003. Pàg. 72. ISBN 8493315125
  • «Casa Querol». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Querol
  • «Casa Querol». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona. Arxivat de l'original el 2015-09-23. [Consulta: 28 abril 2012].