Casc de vuit plaques a l'estil coreà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Casc de vuit plaques a l'estil corea)
Infotaula d'obra artísticaCasc de vuit plaques a l'estil coreà
Tipuscasc Modifica el valor a Wikidata
Museu Metropolità d'Art (Manhattan) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventari2001.181 Modifica el valor a Wikidata

El Casc de vuit plaques a l'estil coreà (en xinès: 朝鲜 式 八 板 头盔) és un casc produït entre els segles XIV i XVI a la península de Corea o a Mongòlia. Aquest casc consisteix en vuit plaques fetes de ferro.[1] S'especula que aquest estil de casc es va estendre a la península de Corea des de les regions tibetanes. Cascs amb una estructura similar es poden veure al Tibet, mentre que les dues versions del casc estan fetes de ferro i cuir. Però els vuit cascs xapats a l'estil coreà es distingeixen dels de l'estil tibetà per la seva mida relativament més petita. Per regla general, un casc xapat en vuit d'estil tibetà mesura 21-22 cm d'altura. Però aquest casc d'estil coreà fa només 13 cm d'alçada. Es mostra actualment al Museu Metropolità d'Art, Nova York, el casc mesura 24,3 cm d'amplada i 21 cm d'amplada i té un pes de 1.065,9 grams.[2]

Descripció[modifica]

Aquest tipus de cascs nomenats «Ba Ban» es va originar històricament al segle viii. Es va estendre des d'aquest segle fins al segle xvi. Originàriament va aparèixer a la regió tibetana. La raó per la qual s'anomena «Casc de vuit plaques», és perquè consta de vuit plaques de ferro i cuir. Sorprenentment, d'altres vuit cascs platejats ben conservats a l'estil tibetà es poden observar en diversos monestirs tibetans.[3] Els cascs d'estil tibetà són similars als cascs coreans pel que fa a estructura. Però els tibetans són força més grans que els de Corea. Per regla general, un casc d'estil tibetà mesura 21-22 cm d'alçada i l'exemple coreà al Museu Metropolità d'Art de Nova York mesura només 13 cm d'alçada.[2] Ja que no s'han trobat proves suficients en el procés d'investigació, és controvertit si es va utilitzar o no una protecció de barbeta amb el casc. Però ni el coreà ni els tibetans platejats tenien vestigis de cap corretja per al mentó.[3]

Referències[modifica]

  1. «Helmet of Eight Plates in the Korean Style». Metropolitan Museum of Art. [Consulta: 29 novembre 2017].
  2. 2,0 2,1 La Rocca, Donald J.. Recent Acquisitions of Tibetan and Mongolian Arms and Armor in the Metropolitan Museum of Art, Part 2.. 2. Nova York: The Metropolitan Museum of Art, 2014, p. 190-191 [Consulta: 29 novembre 2017]. 
  3. 3,0 3,1 «Tibetan Lamellar Helmet». Royal Oak Armory. Arxivat de l'original el 2018-01-29. [Consulta: 29 novembre 2017].

Bibliografia[modifica]

  • La Rocca, Donald J.. Warriors of the Himalayas: Rediscovering the Arms and Armor of Tibet. 17. Nova York: The Metropolitan Museum of Art, 2006, p. 82 [Consulta: 21 novembre 2017].