Vés al contingut

Casa Ramos

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:24, 12 oct 2022 amb l'última edició de KRLS (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Casa Ramos
Imatge
Dades
TipusEdifici residencial Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJaume Torres i Grau Modifica el valor a Wikidata
Construcció1906 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme català Modifica el valor a Wikidata
Altitud84 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativael Putxet i el Farró (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de Lesseps, 30-32 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 24′ 22″ N, 2° 08′ 58″ E / 41.406069°N,2.149547°E / 41.406069; 2.149547
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN298-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0010700 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC332 Modifica el valor a Wikidata
Id. Barcelona2301 Modifica el valor a Wikidata

Les Cases Ramos són un edifici d'habitatges modernista de Jaume Torres i Grau declarat bé cultural d'interès nacional.

Descripció

L'edifici està pensat com un cos únic amb un front principal més acurat que s'orienta cap a la plaça de Lesseps i una façana lateral molt més senzilla. Tota la façana està rematada amb un frontis de pedra.

Les diverses plantes es diferencien en els diferents nivells: planta baixa, entresòl, principal, les plantes tipus i la darrera planta, emfasitzant especialment el disseny del principal i part de l'entresòl.

La façana fou realitzada amb fons d'esgrafiats beige i dibuixos blancs amb ornaments aplacats. Tribunes de pedra sorrenca de Montjuïc i balcons amb baranes de forja completen l'edifici.

Tots els elements que s'utilitzen en la construcció del coronament del conjunt tenen regust medievalista, concretament gòtic.

Cal esmentar, entre els elements mobles, un gran llum de forja de tres braços que hi ha al pati, on s'aprecia la influència del Lluís Domènech i Montaner. També ofereixen interès les plaques dels timbres, de llautó, dins del corrent modernista.

Història

La casa Ramos és un habitatge plurifamiliar realitzat per Jaume Torres a la plaça Lesseps. La seva realització coincideix amb l'any en què es programa i es difon el nou concepte estètic batejat com a noucentista per Eugeni d'Ors des del Glossari de "La Veu de Catalunya", és a dir, que fou construïda el 1906. Tot i això, la casa Ramos, obra primerenca de Torres Grau, sembla haver rebut influències de Domènech i Muntaner i de Puig i Cadafalch, encara de ple dins del moviment modernista.

No feia gaire (1897) que el poble de Gràcia havia estat annexat a la ciutat de Barcelona. Les edificacions dels seus voltants eren construccions de dues o tres plantes sense cap mena d'ornamentació. Contràriament, la casa Ramos de cinc plantes amb tres cossos d'escala que va projectar-se com a habitatge de Ricardo Ramos Cordero, Conseller-fundador del Foment d'Obres i Construccions, assolí una singularitat respecte de la resta d'edificacions del sector.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Ramos
  • «Cases Ramos». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 abril 2012].

Enllaços externs

  • «Cases Ramos». Cercador Patrimoni Arquitectònic. Ajuntament de Barcelona.