Vés al contingut

Castell d'Aiòder

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Castell d'Aiòder
Imatge
Castell d'Aiòder
Dades
TipusMonument i castell Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud542 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAiòder (Alt Millars) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 00′ N, 0° 22′ O / 40°N,0.37°O / 40; -0.37
Bé d'interès cultural
Data25 juny 1985
IdentificadorRI-51-0011151
Codi IGPCV12.08.017-003[1] Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-51-0011151
Codi IGPCV12.08.017-003[1] Modifica el valor a Wikidata

El Castell d'Aiòder (Alt Millars, País Valencià) està situat en el marge esquerre de la Rambla de Vilamalur i sobre un turó de 542 metres d'altitud. Es tracta d'un castell medieval d'origen àrab de planta irregular, presidit per una imponent torre major excèntrica, que serveix de torre de guaita.

Història

[modifica]

El castell va pertànyer als dominis de Zayd Abu Zayd i posteriorment el cediria al seu fill i després passaria a l'església i a la Corona, per a finalment pertànyer a diferents famílies nobles. En 1611, després de l'expulsió dels moriscs, se li va concedir carta pobla, quedant com cap de la baronia d'Aiòder. En 1837, durant la primera Guerra Carlina, les forces conservadores van ocupar la població.

Descripció

[modifica]

El castell, de planta irregular dispersa, comptava amb diversos recintes que anaren evolucionant cap a una fesomia cristiana, transformant-se en un castell de tipus senyorial.

Entre les seves ruïnes destaca per la seva conservació la torre de l'homenatge de base quadrada, amb tres o quatre plantes i escala en angle, la qual està construïda en maçoneria, sobre base de pedres de gran grandària en fileres regulars. Comptava amb finestres en totes les seves plantes.

Referències

[modifica]

Aquest article incorpora material procedent de la pàgina web de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que mitjançant una autorització va permetre agregar contingut i imatges i publicar-los sota llicència GFDL.