Castell de Bellcaire

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:46, 23 gen 2012 amb l'última edició de Vriullop (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Bellcaire
Imatge
Dades
TipusCastell i església Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBellcaire d'Empordà (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 04′ 52″ N, 3° 05′ 40″ E / 42.0811°N,3.0944°E / 42.0811; 3.0944
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN65-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0000157 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC69 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC11445 Modifica el valor a Wikidata
Plànol

Activitat
Diòcesibisbat de Girona Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Sant Joan Baptista de Bellcaire d'Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

El castell-palau de Bellcaire fou edificat a finals dels segle XIII i actualment és al nucli de la població de Bellcaire d'Empordà.

Història

Documentat a l'any 1289, fou construït com a defensa en motiu de les lluites i discòrdies entre el comte d'Empúries Ponç V i el rei Jaume II, que al seu torn feu construir el veí castell de Torroella i el d'Albons.

Posteriorment formà part de la baronia de Verges, per la qual cosa no revertí a la corona amb el comtat d'Empúries. Aquesta baronia va pertànyer des del 1418 als vescomtes de Rocabertí i a una línia d'aquest llinatge, la dels barons de Sant Mori. Passà als ducs de Cardona, i el 1587 la baronia fou incorporada a la corona. El 1698, Bellcaire formava part de la batllia reial de Verges.

Les guerres dels segles XV i XVI li van comportar nombrosos desperfectes.

Edifici

Planta

Representa un bell conjunt arqueològic, actualment restaurat. L'edifici de planta quadrada era envoltat per un altre recinte exterior amb sis torres rodones, la del sud-est es conserva bastant sencera. Malgrat l'aspecte exterior de clara fortificació, el castell es va construir amb la idea de Castell-Palau, com a lloc residencial dels comtes d'Empúries.

La sala major del castell és utilitzada actualment com a església parroquial, bastida el segle XIV, i convertida en temple el 1657. Altres cambres també tenen una finalitat pública, allotjant dependències de l'Ajuntament, un parvulari i sales d'exposicions temporals.

Cada any serveix de marc per a una representació teatral de caràcter èpic en la qual s'escenifica l'obra Bandera de Catalunya, amb la participació d'un gran nombre de veïns del poble.

Bibliografia

  • J. Badia i Homs, L'arquitectura medieval a l'Empordà, 2a ed., Girona, Diputació Provincial de Girona, 1985, vol. I, pp. 101-103, i vol. II-B, p. 499.
  • P. Català i Roca, "Castell-palau de Bellcaire", a Els castells catalans, 7 vols., Barcelona, Rafael Dalmau, 1967-1979, vol. 2, pp. 609-616.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Bellcaire