Castell de Brullà

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Brullà
Imatge
El castell, convertit en habitatges particulars
Dades
TipusCastell desaparegut
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud42,5 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBrullà (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCatalunya Catalunya del Nord: Brullà (Rosselló)
Map
 42° 33′ 59″ N, 2° 54′ 13″ E / 42.566364°N,2.903503°E / 42.566364; 2.903503
Entrada a la lliça del castell, ara habitatges particulars

El Castell de Brullà era un castell medieval d'estil romànic del segle xi situat en el poble i comuna de Brullà, a la comarca del Rosselló (Catalunya del Nord).

Història[modifica]

Documentat ja des del segle x, a l'XI ja hi havia una senyoria laica en el terme de Brullà. El 1132 és esmentat Pere Bernat de Brullà, i en els anys següents estan documentats diferents personatges d'aquest cognom. A finals del segle xii l'Orde del Temple havia ja adquirit nombroses possessions a Brullà, i al XIII el senyoriu passà als comtes d'Empúries, els quals la van vendre al monestir de Sant Genís de Fontanes. Estigué en mans d'aquest monestir fins a la Revolució Francesa.

Característiques[modifica]

Tot i que aparentment no queda res visible del vell castell de Brullà, l'emplaçament en el punt més enlairat del poble de Brullà és evident en la mateixa forma i elements constructius de les cases que el formen. El castell va ser desmuntat a principis de l'Edat moderna, com molts altres castells del país, i les pedres, reaprofitades en les cases del poble. Tanmateix, algunes de les estructures de l'edifici es conservaren en els habitatges que s'hi crearen.

Bibliografia[modifica]

  • Catafau, Aymat. Les celleres et la naissance du village en Roussillon Xe-XVe siècles. Perpinyà: Presses universitaires de Perpignan, Éditions Trabucaire, 1998 (Études). ISBN 9782905828972. 
  • Ponsich, Pere. «Castells i fortificacions militars del Rosselló anteriors al 1300: Brullà, Castell de Brullà». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9.