Castell de Claverol

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Claverol
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud766 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaClaverol (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 14′ 42″ N, 0° 59′ 13″ E / 42.245081°N,0.986994°E / 42.245081; 0.986994
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1189-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006422 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1313 Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Claverol està situat al lloc més alt del mateix nucli del poble de Claverol, al terme de Conca de Dalt, del Pallars Jussà.

El castell de Claverol està documentat des del 973, en una donació del comte Ramon IV de Pallars Jussà al monestir de Sant Pere de les Maleses, al qual dona el poble de Sossís, del terme del castell de Claverol.

Fou un dels castells de la zona que foren objecte de convinences entre els comtes pallaresos, de manera que canvià de mà més d'un cop. A darreries de l'edat mitjana estigué en mans dels Toralla, varvassors del castell de Toralla, que en mantingueren el senyoriu fins al segle xvii. El segle xix pertanyia als Motes, que al segle xviii havien obtingut el títol de barons de Claverol.

L'únic que queda d'aquest castell és una torre circular de 7 metres d'alçada, que degué ser més alta. Les parets tenen un gruix de 140 cm., que és exactament la mida del diàmetre interior de la torre. Fins recentment, acollia el dipòsit d'aigua del poble, però en el moment actual està en via de restauració, a punt de recuperar el paper rellevant que tenia en temps pretèrits. La torre és feta de carreus de mida mitjana, disposats en filades regulars, obra de darreries del segle xi.

Bibliografia[modifica]

  • BENITO I MONCLÚS, Pere i BOLÒS I MASCLANS, Jordi. "Castell de Claverol", a El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-85194-56-X
  • CASTILLÓ, Arcadi i LLORER, T. "El Pont de Claverol", a El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Claverol