Castell de Perellós

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Perellós
Imatge
Restes del poble i del castell de Perellós
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle XII-xiii
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud398,8 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaÒpol i Perellós (Rosselló) i Perellós (Catalunya del Nord) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióÒpol
Map
 42° 53′ 50″ N, 2° 50′ 47″ E / 42.897164°N,2.846367°E / 42.897164; 2.846367
El castell de Perellós

El Castell de Perellós era un castell medieval d'estil romànic del segle xi situat en el poble de Perellós, del terme comunal d'Òpol i Perellós, a la comarca del Rosselló, de la Catalunya del Nord.

Les seves ruïnes estan situades[1] en el punt més elevat del poble de Perellós, al costat de l'església de Sant Miquel de Perellós.

Història[modifica]

Aquest castell era el centre d'una baronia, elevada a vescomtat a finals del segle xiii, el primer senyor de la qual fou Ramon Seguer de Perelons. Els seus descendents desenvoluparen papers importants en la Catalunya de finals del segle xiv i començaments del XV, així com en el Regne de França. Hi destaquen els germans Ramon i Miquel de Perellós, fills de Francesc de Perellós, nomenat vescomte de Rueda i Épila pel rei Pere el Cerimoniós. Ramon de Perellós fou el primer vescomte de Perellós.

Tot i que no pertanyia al mateix senyor que els altres dos, aquest castell formava part de la línia fronterera amb el Regne de França, juntament amb els castells d'Òpol i de Salses.

Característiques del castell[modifica]

El Castell de Perellós era situat en el punt més alt del turó on es dreça el poble, al costat nord-oest de l'església de Sant Miquel. Era una torre quadrada de 5,6 m de costat envoltada per un recinte murallat petit. Els murs nord i est són els més ben conservats, i assoleixen una alçada de 8 metres a l'angle nord-est. Dels altres murs només romanen els seus fonaments. El gruix dels murs a la base és d'1,45 m. A llevant es conserva un muntant de porta elevada, que correspon al primer pis de la construcció. Entre la part baixa de la torre i el mur del nord hi ha l'arrencada d'una arcada que correspon a la nau de la sala existent en aquell lloc.

El recinte murat deixava una distància, respecte de la torre, d'entre 4 i 5 metres. El llenç de muralla més ben conservat és el de migdia. Fa 1,2 de gruix i assoleix els 2 metres d'alçària. És assentat directament damunt d'un aflorament de roca. El conjunt de murs conservats permeten datar el conjunt en els segles XII-XIII.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Alart, Julià Bernat. «Château de Périllos». A: Notes et documents historiques sur le département des Pyrénées-Orientales, vol. II, 1868. 
  • Becat, Joan. «105 - Òpol i Perellós». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol-el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Òpol i Perellós». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere; Badia i Homs, Joan. «Òpol i Perellós: Castell de Perellós». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9.