Vés al contingut

Castell i vila de Talarn

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:37, 31 des 2009 amb l'última edició de KRLS Bot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Castell i vila de Talarn
Imatge
1905
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escrita1055
ConstruccióEntre el segle XI i el XIV
Característiques
Estil arquitectònicRomànic i gòtic
Altitud1.121 m
Localització geogràfica
ComarcaPallars Jussà
 Talarn
LocalitzacióTalarn
Map
 42° 11′ 09″ N, 0° 54′ 04″ E / 42.18576°N,0.901025°E / 42.18576; 0.901025
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1591-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006492 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1794 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC21361 Modifica el valor a Wikidata

El castell i vila de Talarn és un conjunt fortificat medieval que inclou l'actual vila de Talarn, al Pallars Jussà.

Malgrat no haver deixat mai de ser una important vila en la vida de la comarca, els continus canvis no han impedit que es conservessin molts elements de la vila medieval, des del mateix traçat urbanístic de la vila closa.

El castell de Talarn era situat en el lloc més elevat i oriental de la vila closa, on encara avui dia hi ha algunes restes. S'hi conserva la Torre de la Presó i el Pla del Castell, antic pati d'armes. En el que es conserva es pot observar un diàmetre de 2,7 m. a la torre, una alçada de 6, amb dos relleixos a 2,9 i 3,9 m. del terra, i amb uns gruixos, en els murs adjacents, de 180 cm. Aquesta part es pot datar al segle XI. Prop de les restes de la Torre de la Presó hi ha també d'altres restes del castell, entre les quals les de la primitiva església, molt emmascarades entre les cases que ocupen el lloc on hi hagué el castell.

Als peus del castell es va anar generant la vila de Talarn. Probablement començà com un poble castral nascut a redòs del castell, que es convertí en vila closa molt aviat, en estendre's les muralles del castell en un segon recinte que abraçava la vila medieval. Amb el pas del temps es van anar modernitzant les velles cases medievals, sobretot en l'època esplendrosa de la història de la vila, quan Talarn esdevingué una vila cortesana, a nivell comarcal, ja que va acollir les principals famílies pallareses, que s'hi construïren la casa pairal.

Torres de la vila de Talarn
Torre de Soldevila Torre de Caps Torre o bestorre del Portal de Caps Torre de la Presó, restes del castell

A la banda oriental de la vila hi ha el Portal i la Torre de Soldevila, atalussada i feta de carreus grossos ben arrenglerats. A l'altre extrem de la vila, a ponent, hi ha la Torre de Caps, feta amb pedra menys regular, més petita i irregularment col·locada A prop d'aquesta torre, més al nord, hi ha les traces d'una bestorre o torre d'angle, quasi del tot desapareguda. Encara, rere l'església de sant Martí, hi ha les restes d'una altra torre, visible per les formes arrodonides del fragment que se'n conserva (veg. Sant Martí de Talarn). Aquestes torres són més tardanes que el castell, i es podrien datar entre el segle XIII i el XIV.

Portals de la vila de Talarn
Portal de Soldevila Portal de Caps Portal interior de ran d'església Portal interior de pujada al castell

Constituïen la vila closa pocs carrers, encara conservats, que consisteix en un carrer principal, el del Mig o del Forn, que arrenca del costat nord de l'església, i, paral·lel a ell, el carrer Nou, o de Pau Coll, que de fet esdevé carrer principal ja que enllaça el Portal de Soldevila, al sud-est, amb el Portal de la Torre dels Caps, al costat de la torre d'aquest nom, al nord-oest de la vila. Més al nord discorre un tercer carrer, que passa pel castell i la plaça de Vilanova, o del Gall, a occident de la vila. Com a carrers, dins del clos de la vila només hi ha aquests tres; ara bé, relligant-los i complaten la trama urbana de Talarn, tot de carrerons els van entrelligant. Carrerons com el del Forn o el del castell, per exemple.

Façana meridional del clos de la vila

Bibliografia

  • BENITO I MONCLÚS, Pere [et al.]. "Castell i vila de Talarn". Dins El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-7739-566-7.