Vés al contingut

Castellot del Serrat del Maurici

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Castellot del Serrat del Maurici
Imatge
Dades
TipusFortificació Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBalsareny (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 52′ N, 1° 52′ E / 41.87°N,1.87°E / 41.87; 1.87
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN503-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005196 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC582 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC11706 Modifica el valor a Wikidata

El Castellot del Serrat del Maurici[1] és un fortí del segle xix, també conegut com a Fortí de Sant Maurici[2] o Fortí del Maurici,[3] actualment en estat ruïnós, del municipi de Balsareny (Bages) declarat bé cultural d'interès nacional.

Descripció[modifica]

Es troba a prop del poble, al costat de la carretera que va cap a Súria i a l'altra banda de l'actual Eix del Llobregat. Malgrat tractar-se d'un dels millors exemples d'arquitectura militar del segle passat, no s'arribà a construir del tot.[3] Es tracta d'una construcció militar d'època carlina (1838) de planta pràcticament quadrada, amb tres torres de secció circular als vèrtexs, excepte pel cantó de llevant on no n'hi ha. Les pedres, de dimensions considerables, subratllen la funció militar que tenia la construcció. Només hi ha unes petites obertures pel cantó de migdia. Queden rastres d'algunes petites obertures en forma d'espitllera. L'estat general de la construcció és ruïnós.[2]

Hi ha restes del que devia haver estat un vall.[2]

Història[modifica]

Les ruïnes del fortí es troben dalt d'un serrat conegut amb el topònim de "Serrat del Maurici", enfront del castell de Balsareny, topònim que dona nom també a aquesta fortificació.[2]

Segons notícies recollides, el fortí va ser construït l'any 1838 per una força de sapadors i una brigada de muls. Els treballs duraren força temps i finalment s'hi instal·là una companyia del batalló del Júcar.[2] Tot i ser edificat per a defensar-se dels carlins, durant la primera carlinada fou ocupat pel Comte d'Espanya, que assetjava Balsareny. El comte hi instal·là la seva artilleria i des d'allà disparà contra les cases del poble, fins a l'arribada de les tropes liberals i la fi del setge.[3]

A finals del segle xix ja estava en runes.[2]

Aquest fort i el de la Torreta, situat sota el castell de Balsareny, controlava el camí ral de Berga.[2]

Referències[modifica]

  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Fortí de Sant Maurici». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 6 desembre 2014].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Fortí del Maurici». Ajuntament de Balsareny. Arxivat de l'original el 5 de setembre 2011. [Consulta: 24 desembre 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castellot del Serrat del Maurici
  • «Fortí de Sant Maurici». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.