Vés al contingut

Categoria Discussió:Pilotaires del Genovés

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Discussió moguda de Pilotaris valencians del Genovés --Puigalder (disc.) 21:48, 2 nov 2009 (CET)[respon]

Pilotaris d'on?[modifica]

No seria millor simplement Categoria:Pilotaris del Genovès? Pau Cabot · Discussió 13:30, 28 març 2008 (CET)[respon]

Vinga, anem a pams:
Responc aquí, però la resposta és extensiva a l'altra categoria que he creat (Categoria:Pilotaris valencians d'Oliva i a la que ha creat Corretger, Categoria:Pilotaris valencians del Cap i Casal).
L'usuari Corretger va crear la Categoria:Pilotaris valencians del Cap i Casal per a encabir-la dintre de Categoria:Valencians del Cap i Casal referint-se així als naturals de la ciutat, i que no haja confusió amb els de la regió. Aquesta solució, però, està portant problemes terminològics. (Vegeu-ne la discussió a la Categoria).
El cas és que jo no me n'adoní fins que Corretger va aplicar aquesta categoria a alguns pilotaris nascuts a la ciutat de València. Aleshores vaig pensar de fer el mateix amb els de viles que tinguen 5 o més articles amb pilotaris rellevants, a hores d'ara, només dos: El Genovés i Oliva.
Com anomenar, però, aquesta nova categoria? La solució que sembla més fàcil i lògica seria, com ha assenyalat Pau Cabot, Categoria:Pilotaris d'Oliva o Categoria:Pilotaris del Genovés. (Per cert, faig especial esment en l'accent tancat: é)
El problema rau en què la paraula Pilotari (d'origen basc, però usada també en català), es refereix al practicant de dos esports diferents: Pilota basca i Pilota valenciana. Dos esports diferents amb modalitats diferents, competicions diferents, empreses diferents i àmbits geogràfics diferents. De manera que una Categoria:Pilotaris del Genovés i una altra Categoria:Pilotaris de Sant Sebastià semblarien referir-se als practicants d'un mateix esport a dos ciutats diferents, cosa que no és el cas.
És per això que vaig crear de bon començament la Categoria:Pilotaris valencians. Ha sigut ara, amb la categorització per ciutat que ha fet Corretger, que, per tal de mantenir la nomenclatura he hagut d'anomenar les noves Categories com a Categoria:Pilotaris valencians del Genovés i Categoria:Pilotaris valencians d'Oliva.
Entenc que sona redundant, però d'aquesta manera no hauria confusió amb un (improbable) ciutadà de qualsevol vila valenciana que es dedicara professionalment a la pilota basca, enlloc de la pilota valenciana, car no estaria en Categoria:Pilotaris valencians, sinó en Categoria:Jugadors de pilota basca.
Cas a banda és el d'aquesta altra Categoria, el nom de la qual reconec que és millorable, però no crec que "Pilotaris de pilota basca" siga la solució, puix sona malament. Menys acceptable encara és "Pilotaris bascos", ja que n'hi ha jugadors professionals navarresos (Retegi II), castellans (Rai), riojans (Titín III), francesos (Xala), i, fins i tot, cubans (Waltari).
Les seues sub-categories per origen les he creades seguint la mateixa lògica: Categoria:Jugadors bascos de pilota basca, Categoria:Jugadors guipuscoans de pilota basca, i Categoria:Jugadors navarresos de pilota basca.
Així doncs, en resum:
Reste obert a escoltar rèpliques i noves propostes. Només demane que primer es discutisca i després s'apliquen els canvis acordats. --Casaforra (parlem-ne) 15:52, 29 març 2008 (CET)[respon]
Primer de tot, vaig proposar de moure la categoria en veure que a la discussió no hi havia molt de quòrum. Disculpes si em vaig precipitar. Segon, em sembla bé el teu raonament i crec que estic d'acord en conservar el nom de les categories, això sí, amb una indicació a cada una que avisi que el terme "valencians", en aquest cas, no és un gentilici sinó que es refereix al tipus d'esport. Pau Cabot · Discussió 17:54, 29 març 2008 (CET)[respon]
Els esportistes els tenim categoritzats per origen i per esport, i estrictament una categoria que inclogui els dos criteris s'hauria de dir categoria:pilotaris valencians de pilota valenciana. Ara bé, com que sembla que durant un temps els pilotaris valencians amb article seran els mateixos que els pilotaris de pilota valenciana amb article, no em sembla greu fer la simplificació que els pilotaris valencians són els mateixos que els pilotaris de pilota valenciana, i anomenar a la categoria senzillament categoria:pilotaris valencians. Si adoptem aquesta simplificació, els pilotaris del Genovès, com que són valencians perquè són del Genovés, no cal dir que juguen a pilota valenciana perquè ja està implícit en la simplificació anterior, i la categoria es pot dir categoria:pilotaris del Genovés. O sigui, jo hi veig només dues opcions:

Com que sembla que no ha quedat clar abans, en el missatge anterior en què explicava el perquè de la creació d'aqueixes dos categories (a semblança de la creada per Corretger, Categoria:Pilotaris valencians del Cap i Casal), voldria que quedara clar que jo NO estic en contra del canvi de nom proposat per Pau Cabot, només demane que els canvis siguen aplicats a totes les categories dependents de Categoria:Pilotaris valencians.

També he comentat que, en un futur pròxim i en tot el llarg de la història de la pilota valenciana, no sé de cap jugador de fora d'aquí, de manera que en la Categoria:Pilotaris valencians coincideix l'origen geogràfic i l'esport, cosa que no ocórre amb la Categoria:Jugadors de pilota basca, que inclou gent de diverses comunitats autònomes i diversos estats.

Així doncs, no tinc cap problema amb Categoria:Pilotaris del Genovés o Categoria:Pilotaris d'Oliva, sempre i quan trobem una solució a la categoria per als jugadors de València ciutat, per als proposaria noms com:

  • "Pilotaris del Cap i Casal", coherent amb la nomenclàtura que Corretger ha creat en les diverses sub-categories.
  • o "Pilotaris de València ciutat", menys poètica però més específica, és la que jo escolliria.
  • "Pilotaris valencians", però, queda descartada perquè ja existeix com a genèrica per al conjunt de jugadors.

Siga quina siga l'escollida crec que seria millor si coincidira amb el criteri utilitzat amb la categoria mare, que ara mateix es diu Categoria:Valencians del Cap i Casal.

Tenint en compte que, en els dos esports (Pilota valenciana i Pilota basca), les sub-categories dels esportistes tenen noms diferents (Categoria:Pilotaris valencians i Categoria:Jugadors de pilota basca), supose que, al cap i a la fi, la possible confusió que jo em temia abans no seria tal.

Queda oberta, però, la qüestió de què passaria si un no-valencià esdevinguera jugador professional: Hauríem doncs de canviar Categoria:Pilotaris valencians per Categoria:Jugadors de pilota valenciana? I a partir d'ella fer Categoria:Jugadors d'Oliva de pilota valenciana i Categoria:Jugadors del Genovés de pilota valenciana? Crec que estareu d'acord que tant Categoria:Jugadors del Cap i Casal de pilota valenciana com Categoria:Jugadors de València ciutat de pilota valenciana sonen malament. --Casaforra (parlem-ne) 19:36, 30 març 2008 (CEST)[respon]