Cau dels Ossos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCau dels Ossos
TipusCova Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaTorroella de Montgrí (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata

El Cau del Ossos, també conegut com a “Cova dels Cich” o “Cau de les Garrigues”,[1] és una cavitat d'origen càrstic a la Muntanya Gran, en l'anomenat Pla de les Rabioses, del Massís del Montgrí, dins el municipi de Torroella de Montgrí.[2] És considerada una de les coves sepulcrals del Montgrí, juntament amb el Cau de l'Olivar d'en Margall, el cau del Duc d'Ullà, el cau de les Dents i el cau d'en Calvet.

La cavitat va ser descoberta l'any 1883, sent la primera noticia d'una cova sepulcral al Montgrí.[3] La cavitat va ser descoberta per uns caçadors, probablement Anselm Roig,[4] tal com narra Josep Pascual i Prats,[5] per altres fonts citat com a descobridor.[6][7]

El jaciment és un avenc que està format per una sèrie de galeries subterrànies, aprofitades per un ús sepulcral.[8] De fet, es podria tractar d'una única galeria que s'enfonsà donant a lloc altres galeries més petites, les boques de les quals estan alineades de nord a sud.[6] La galeria principal té 20 m de llargada i comunica amb l'exterior per una entrada estreta i doble.

L'excavació arqueològica trobà tres cranis incrustats en la roca calcària, que es troben restaurats al Servei d'Arqueologia de Girona.[8] També s'hi van trobar altres restes humanes, de fauna, de ceràmica, tres ganivets de sílex i un gra d'enfilall.[6] Tanmateix, moltes d'aquestes restes han desaparegut.

Referències[modifica]

  1. Roig P. & Niell X.. Dòlemens, coves i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, Gironès i la Selva. Revista del Baix Empordà, 2017, p. 247. 
  2. Agustí B & Fiego J «Vida i mort a la prehistòria al massís del Montgrí». Papers del Montgrí, 21, 2003, pàg. 127.
  3. Pericot, Joan «Un record del Dr. Pere Bosch i Gimpera». Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí 1986, 1986.
  4. Pericot, Joan «Un record dle Dr. Pere Bosch i Gimpera des de Torroella». Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí 1986, 1986.
  5. Agustí B. & Fiego J. «Vida i mort a la prehistòria al Massís del Montgrí». Papers del Montgrí, 21, 2003, pàg. 127.
  6. 6,0 6,1 6,2 Roig P. & Niell X.. Dòlmens, coves i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, el Gironès i la Selva. 1a edició. Revista del Baix Empordà, 2017, p. 247. 
  7. Soler Masferrer, Narcís «El Montgrí, testimoni de la prehistòria a l'Empordà». Papers del Montgrí, 7, 1988.
  8. 8,0 8,1 Agustí B. & Fiego J. «Vida i mort a la prehistòria al massís del Montgrí». Papers del Montgrí, 21, 2003, pàg. 127.