Vés al contingut

Centre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa

Infotaula de geografia físicaCentre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa
Imatge
TipusMuseu i centre d'interpretació Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRòtova (la Safor) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióUrbanizació Serreta de la Minyana, 95, 46725 Ròtova Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 55′ 39″ N, 0° 15′ 43″ O / 38.92756°N,0.26208°O / 38.92756; -0.26208

Lloc webcip.rotova.es… Modifica el valor a Wikidata

El Centre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa (CIP) a Ròtova és un centre preparat per treballar, reflexionar i mostrar com es treballava la transformació del raïm en pansa i per entendre com ha evolucionat la societat d’aquesta cultura.[1]

El Centre d'Interpretació[modifica]

Ocupa l’edifici del riurau del Roig o la Rogeta, remodelat i està situat a l’oest de Ròtova a la urbanització Serreta de la Minyana. Al CIP es pot observar el procés de transformació i elaboració de la pansa, als usos rurals d’abans, a les costums socials associades als treballs de l’agricultura i a la important economia agrocomercial sorgida de la producció de la pansa.[2] Compta amb una col·lecció de ferramentes i utensilis antics que s’utilitzaven per elaborar la pansa així com panels informatius. Es mostra des de quan s’asseca el raïm al País Valencià i l’extensió territorial d’esta pràctica; les diferents maneres d’assecar el raïm moscatell; l’elaboració tradicional de la pansa i les ferramentes que s’hi empren; també el procés, pas a pas, des de la preparació del lleixiu, el fornal i la caldera, fins l’emmagatzemament; l’arquitectura de la pansa: el riurau. Finalment es una aproximació a l’època daurada de la pansa.[3]

El Riurau del Roig[modifica]

Febrer del 2007

L’antic Riurau del Roig on s’ubica el Centre d’Interpretació de la Pansa, és un edifici de gran senzilla arquitectònica edificat en funció de l’activitat agroindustrial d’assecament del raïm per a la producció de la pansa. Les vuit arcades que miren al sud, ara tancades, tenien la funció de permetre l'assecat de la pansa penjada airejant-la i protegint-la al mateix temps de la pluja. La part originalment tancada de l’edifici era emprada com a espai d’habitatge i per guardar les eines del treball agrícola i comercial derivades d’aquesta activitat. L’edifici és de planta rectangular amb un mur de càrrega central que separa la part tancada destinada a la vivenda, del riurau obert amb 11 arcs de mig punt on es guardava la pansa.Cal destacar que els arcs que miren al sud són més estrets del que habitualment solen donar-se als riuraus, motiu pel qual no devien passar els canyissos a través d’estos; és probable que s’utilitzaren els ulls laterals per entrar-ne i traure’n.[4] El tipus de material emprat en la fàbrica combina la maçoneria per als murs de càrrega, amb la rajola massissa per a les cantoneres i els ulls del riurau. El tipus de coberta és a dues vessants amb teula moresca descansant damunt canyís. La part davantera del riurau està ocupada pel sequer o l’era on s’empilaven els canyissos. El fornal on s’escaldava la pansa s’ha construït de nou al reformar l’edifici com a centre d'interpretació de la pansa.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «El centre d’interpretació – Centre d'Interpretació "La Cultura de la Pansa"». [Consulta: 25 juny 2024].
  2. ValenciaBonita. «El Museu de la Pansa de Ròtova, un riurau convertido en un museo sobre la cultura de la pansa» (en castellà), 11-05-2022. [Consulta: 25 juny 2024].
  3. ExperiencesValencia. «Descubre el encanto del Museu de la Pansa en Ròtova, Valencia: historia y tradición» (en espanyol europeu), 11-04-2024. [Consulta: 25 juny 2024].
  4. «Patrimoni - ROTOVA». [Consulta: 25 juny 2024].

Bibliografia[modifica]

  • Soler Molina, Abel; Jordà Pla, Rafael. Ròtova geografia, història i patrimoni. Ròtova: Ajuntament de Ròtova, 2007. ISBN 978-84-606-4150-6. 
  • Tortosa, Paco. Ròtova. Itineraris pel patrimoni cultural, ambiental i paisatgístic. Ròtova: Ajuntament de Ròtova, 2007. ISBN 84-921645-7-3.