Centre històric de les Borges del Camp

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Centre històric de les Borges del Camp
Imatge
Dades
TipusCentre històric Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XII-XX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativales Borges del Camp (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLes Borges del Camp (Baix Camp)
Map
 41° 10′ 19″ N, 1° 01′ 12″ E / 41.172082°N,1.020014°E / 41.172082; 1.020014
BCIL
IdentificadorIPAC: 40056

El Centre històric de les Borges del Camp és el nucli de població del municipi de les Borges del Camp (Baix Camp) protegit com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Les Borges del Camp és un municipi situat al peu dels darrers contraforts de la serra de la Mussara. El nucli actual està format per carrers desiguals i costers, sobretot cap a la plaça, anomenada "el Replà", on hi ha l'església parroquial de Santa Maria Assumpta, de façana neoclàssica i de tres naus, bastida entre el 1777 i el 1786 damunt de l'antiga. Les cases són entre mitgeres, la majoria de planta baixa i dos pisos.

Història[modifica]

El primitiu nucli de població, començà a l'entorn de la parròquia de Sant Bartomeu, vinculada al senyoriu de Ganagot. La vila té el seu origen en la repoblació del Camp el segle xii. El 1243 l'arquebisbe de Tarragona, Pere d'Albalat, comprà el terme a l'abadessa de Bonrepòs, i des d'aleshores la senyoria va pertànyer a la Mitra. Formà part del terme general o baronia d'Alforja i de la Comuna del Camp.[1] L'etimologia del topònim, d'origen àrab segons Coromines, fa relació a una construcció o torre al punt enlairat d'un petit turonet, en el sentit de talaia.[2]

Referències[modifica]

  1. «Centre històric de les Borges del Camp». PatrimoniGencat. Arquitectura. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 novembre 2015].
  2. Coromines, Joan. Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. Barcelona: Curial, 1981, p. vol. II, 116. ISBN 8472561917. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Centre històric de les Borges del Camp