Cerca facetada

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La cerca facetada, també anomenada navegació facetada, és una tècnica per accedir a la informació organitzada segons un sistema de classificació facetada, la qual permet als usuaris explorar un recull d'informació mitjançant l'aplicació de diversos filtres. Un sistema de classificació facetada classifica cada element d'informació al llarg de múltiples dimensions explícites, anomenades facetes, cosa que permet que la classificació a les quals s'accedeix sigui endreçada en múltiples formes en lloc d'en un únic ordre, predeterminat o taxonòmic.[1]

Les facetes corresponen a les propietats dels elements d'informació. Sovint deriven de l'anàlisi del text d'un element, mitjançant l’ús de tècniques d'extracció d'entitats o de camps preexistents en una base de dades com ara autor, descriptor, idioma i format. Així, a pàgines web existents, descripcions de productes o col·leccions en línia dels articles, s'hi sumen les facetes de navegació.

Dins de la comunitat acadèmica, la recerca facetada ha despertat l'interès sobretot entre els investigadors de Biblioteconomia i Documentació i de ciències de la informació i, en certa mesura, entre els investigadors de ciències de la computació que s'especialitzen en la recuperació d'informació.

Desenvolupament[modifica]

L'Association for Computing Machinery del Grup d'Interès Especial sobre Recuperació d'Informació proporciona la següent descripció de la funció de cerca facetada per a un taller del 2006:

El món de la cerca web, des dels seus inicis, ha ofert dos paradigmes:

  • La Cerca per navegació utilitza una estructura jeràrquica (taxonomia) a fi de permetre als usuaris navegar per l'espai de la informació per tal de reduir de forma recurrent l'abast de la seva recerca en un ordre predeterminat, com s'exemplifica a Yahoo! Directory, DMOZ, etc.
  • La Cerca directa permet als usuaris que simplement escriguin les seves consultes com un conjunt de paraules en un quadre de text. Aquest enfocament s'ha fet molt popular per als cercadors Web.

En els últims anys, el paradigma de recerca directa ha guanyat el domini, i l'enfocament de la navegació s’ha fet cada vegada menys popular. Recentment, ha sorgit un nou enfocament que combina els dos paradigmes, i que és anomenat, enfocament de recerca facetada. La cerca per facetes permet als usuaris navegar per un espai d'informació multidimensional mitjançant la combinació de la recerca de text amb un refinament progressiu d'opcions en cada dimensió. S'ha convertit en el mecanisme d'interacció amb l'usuari que preval en llocs de comerç electrònic i que s’està ampliant per fer front a les dades semiestructurades, dimensions contínues, i folcsonomies.[2]

Tecnologia[modifica]

La plataforma de motors de cerca Apache Solr basada en Apache Lucene suporta recerques facetades.

Ús en el mercat de masses[modifica]

La cerca per facetes s'ha convertit en una tècnica popular en aplicacions de recerca comercials, en particular per als minoristes i les biblioteques en línia. Un nombre creixent de proveïdors de cerca per empreses proporcionen programari per a la implementació d'aplicacions de recerca per facetes.

Els catàlegs de venda a Internet varen ser els pioners de les primeres aplicacions de recerca facetada, cosa que reflecteix tant el caràcter multifacètic de les dades dels productes (la majoria dels productes tenen un tipus, marca, preu, etc.), com la disponibilitat de les dades en els sistemes d'informació existents dels minoristes. A principis del 2000, els minoristes van començar a utilitzar la recerca facetada, i fet que conduí a la seva ubiqüitat a partir del 2012 a les seves botigues en línia.[3] Els exemples inclouen les opcions de filtratge que apareixen a la columna esquerra a l’amazon.com o Google Shopping després de realitzar una recerca de paraules clau.

Biblioteconomia i ciències de la informació[modifica]

El 1933, el cèlebre bibliotecari S. R. Ranganathan va proposar un sistema de classificació facetada per a materials de biblioteques, conegut com la classificació de Colon. En l'època anterior a la informàtica, no va tenir èxit en substitució del sistema precoordinat de Classificació Decimal Dewey.[4]

Els catàlegs de biblioteques en línia moderns, també coneguts com a OPACs, han adoptat cada vegada més interfícies de cerca facetades. Destacats exemples inclouen el catàleg de la biblioteca de la Universitat Estatal de Carolina del Nord (part de la Xarxa Triangle de Biblioteques de Recerca) i el sistema d'OCLC WorldCat Obre.

El projecte CiteSeerX [5] a la Universitat Estatal de Pennsilvània permet la cerca facetada de documents acadèmics i continua la seva expansió en altres facetes, com la recerca per taula.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]