Cerca facetada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La cerca facetada, també anomenada navegació facetada, és una tècnica per accedir a la informació organitzada segons un sistema de classificació facetada, que permet als usuaris explorar un recull d'informació mitjançant l'aplicació de diversos filtres.[1] Un sistema de classificació facetada classifica cada element d'informació al llarg de múltiples dimensions explícites, anomenades facetes, cosa que permet sigui endreçada en múltiples formes en lloc d'en un únic ordre, predeterminat o taxonòmic.[2]

Les facetes corresponen a les propietats dels elements d'informació. Sovint deriven de l'anàlisi del text d'un element, mitjançant l'ús de tècniques d'extracció d'entitats o de camps preexistents en una base de dades com ara autor, descriptor, idioma i format. Així, a pàgines web existents, descripcions de productes o col·leccions en línia dels articles, s'hi sumen les facetes de navegació.

Dins de la comunitat acadèmica, la recerca facetada ha despertat l'interès sobretot entre els investigadors de Biblioteconomia i Documentació i de ciències de la informació i, en certa manera, entre els investigadors de ciències de la computació que s'especialitzen en la recuperació d'informació.

El paradigma de recerca directa ha guanyat el domini, i la cerca facetada s'ha fet cada vegada menys popular. Un nou enfocament que combina els dos paradigmes, i que és anomenat, enfocament de recerca facetada. La cerca per facetes permet als usuaris navegar per un espai d'informació multidimensional mitjançant la combinació de la recerca de text amb un refinament progressiu d'opcions en cada dimensió. S'ha convertit en el mecanisme d'interacció amb l'usuari que preval en llocs de comerç electrònic i que s'està ampliant per fer front a les dades semiestructurades, dimensions contínues, i folcsonomies.[3]

Ús en el mercat de masses[modifica]

La cerca per facetes es va popularitzar en aplicacions de recerca comercials, en particular per als minoristes i les biblioteques en línia. Un nombre creixent de proveïdors de cerca per empreses proporcionen programari per a la implementació d'aplicacions de recerca per facetes.

Els catàlegs de venda a Internet van ser els pioners de les primeres aplicacions de recerca facetada, cosa que reflecteix tant el caràcter multifacètic de les dades dels productes (la majoria dels productes tenen un tipus, marca, preu, etc.), com la disponibilitat de les dades en els sistemes d'informació dels minoristes. A principi del 2000, els minoristes van començar a utilitzar la recerca facetada, i fet que conduí a la seva ubiqüitat a partir del 2012 a les seves botigues en línia.[4] Els exemples inclouen les opcions de filtratge que apareixen a la columna esquerra a amazon.com o Google Shopping després de realitzar una recerca de paraules clau.

Ús en biblioteconomia i ciències de la informació[modifica]

El 1933, el bibliotecari S. R. Ranganathan va proposar un sistema de classificació facetada per a materials de biblioteques, conegut com la classificació colonada. En l'època anterior a la informàtica, no va reeixir substituir la Classificació Decimal Dewey.[5]

Els catàlegs d'accés públic en línia (OPAC) de biblioteques modernes, van adoptar cada vegada més interfícies de cerca facetades. Destacats exemples inclouen el catàleg de la biblioteca de la Universitat Estatal de Carolina del Nord (part del Triangle Research Libraries Network) i el sistema de l'Online Computer Library Center (OCLC) de WorldCat.

El projecte CiteSeer [6] a la Universitat Estatal de Pennsilvània permet la cerca facetada de documents acadèmics i continua la seva expansió en altres facetes, com la recerca per taula.

Referències[modifica]

  1. Moran, Mike; Hunt, Bill. Search Engine Marketing, Inc.: Driving Search Traffic to Your Company's Website. 3a ed.. Mike Moran, Bill Hunt, 2014, p. 16. ISBN 0133039218. 
  2. Faceted Search Arxivat 2018-05-20 a Wayback Machine., Morgan & Claypool, 2009
  3. «Workshop on Faceted Search» (en anglès). SIGIR'2006.
  4. Demery, Paul «Most new e-commerce platforms designed with ‘faceted' search, Venda says». Internet Retailer, 16-05-2007.
  5. Henderson, Kathryn Luther. Major classification systems : the Dewey Centennial (en anglès). Urbana-Champaign: University of Illinois Graduate School of Library Science, 1975, p. 204. 
  6. «CiteSeerx» (en anglès). Pennsylvania State University. [Consulta: 1r gener 2019].

Vegeu també[modifica]