Cercle de confusió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Marge de distàncies (inferior i superior) amb el "CoC" -al centre- on és al llindar: "menor que la resolució de l'ull humà" (o del mitjà de visualització).

Els cercles de confusió (abreviat "CoC") són els "punts" (amb dimensió = cercles) més petits col·locats l'un al costat de l'altre i que és possible distingir sobre un negatiu, o més generalment, sobre la pel·lícula d'una càmera fotogràfica (o sobre el sensor d'una càmera digital). El diàmetre d'aquests "punts" es mesura sobre el negatiu perquè els punts es vegin nítids i diferents sobre el paper. El diàmetre (E) d'aquests cercles s'anomena diàmetre de confusió.[1]

El marge de distàncies on el "CoC" és menor que la resolució de l'ull humà (o del mitjà de visualització) és el que es defineix com profunditat de camp.[2]

Hi intervenen dos factors:

  • D'una part, la qualitat (granulositat i resolució) del suport de la imatge (pel·lícula o sensor), que fixa el cercle de confusió al mínim possible.
  • D'una altra banda, la claredat buscada (la mida de la tirada desitjada i la distància d'observació, i també de l'agudesa visual de l'observador) que fixa el cercle de confusió màxim desitjable.

Referències[modifica]

  1. Enrico Savazzi. Digital Photography for Science. Lulu.com, desembre 2010, p. 109–. ISBN 978-0-557-92537-7. 
  2. dpreview.com

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]