Vés al contingut

Che (pel·lícula de 2008)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Che (pel·lícula))
Infotaula de pel·lículaChe
Fitxa
DireccióSteven Soderbergh Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióBenicio del Toro Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióAntxón Gómez Modifica el valor a Wikidata
GuióPeter Buchman Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlberto Iglesias Fernández-Berridi Modifica el valor a Wikidata
FotografiaSteven Soderbergh Modifica el valor a Wikidata
MuntatgePablo Zumárraga
VestuariSabine Daigeler Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança, Estats Units d'Amèrica i Espanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena2008 Modifica el valor a Wikidata
Durada257 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà
anglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost58.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerenarrativa no-lineal Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcheelargentino.com Modifica el valor a Wikidata
cap valor cap valor Metacritic: movie/che Modifica els identificadors a Wikidata

Cheés una pel·lícula biogràfica de 2008, dirigida per Steven Soderbergh i protagonitzada per Benicio del Toro en el paper principal. Tracta sobre el revolucionari argentí Ernesto Che Guevara. Basada en dos escrits del Che: Pasajes de la Guerra Revolucionaria i Diario del Che en Bolivia.

La pel·lícula està dividida en dues parts: la primera, The Argentine, se centra en la Revolució cubana, des del moment en què Fidel Castro, el Che Guevara i uns altres combatents desembarquen a l'illa del Carib, fins que enderroquen a la dictadura de Fulgencio Batista dos anys després, i la segona part, Guerrilla, s'enfoca en l'intent del Che de crear una revolució a Bolívia i en el fracàs del seu intent.[1]

Argument

[modifica]

The Argentine

[modifica]

En una entrevista a Lisa Howard a l'Havana el 1964, el Che recorda els seus començaments a Mèxic, on el 1955 va conèixer Fidel Castro i s'uneix al seu intent. Després passa al seu discurs a l'ONU de 1964 denunciant els crims de l'imperialisme i torna a Cuba el 1957, quan lluitava contra Batista malalt d'asma a Sierra Maestra. Finalitza el 1958 després de la Batalla de Santa Clara i el triomf de la Revolució cubana.

Guerrilla

[modifica]

El film s'enfoca en els intents del Che de començar una revolució a Bolívia. A l'altura de la seva fama i poder, desapareix de l'ambient públic i s'introdueix d'incògnit a Bolívia, seguit d'altres militars cubans. Ja allí, comença a reclutar a bolivians per a formar una guerrilla en les selves del sud-est del país. La missió està matisada per traïcions i falta de suport, que porten el moviment cap al fracàs, i a ell, a la seva mort.

Desenvolupament

[modifica]

Benicio del Toro i la productora Laura Bickford van passar tres anys investigant els esdeveniments mostrats a "Guerrilla". Del Toro va confessar que solament va pensar en Guevara com en "el dolent de la peli" des que era nen.

Per al seu paper, va passar set anys en "obsessiva recerca", la qual cosa el va fer sentir que s'havia guanyat el personatge. La preparació també va incloure observar fotografies del Che i llegir els seus escrits personals. Addicionalment, va llegir El Quixot, un dels llibres favorits de Guevara. També es va entrevistar personalment amb persones relacionades en diferents escenaris de la vida del revolucionari, incloent al germà petit del Che i els seus amics de la infantesa.[2]

En resposta a les trobades amb tots, des dels companys guerrillers fins al xofer, va descriure la reacció com "sempre la mateixa", declarant que va sentir en tot moment l'amor que encara professaven al Che. També va visitar a la vídua i la família de Guevara. Va compartir 5 minuts amb Fidel Castro en una Fira del Llibre, qui li va expressar que estava feliç per la seriosa recerca que estava desenvolupant.

Després de la conclusió del film, Del Toro va dir que "quan contes la història del Che, estàs contant la història d'un país, per la qual cosa has de ser molt acurat". Sobre Guevara també va comentar en una ocasió que "era una estranya combinació d'un intel·lectual i una figura d'acció; Gregory Peck i Steve McQueen en un".

Les escenes de The Argentine van ser filmades a San Francisco de Campeche, Mèxic i a Puerto Rico en 39 dies. Guerrilla va ser rodada a Espanya en la mateixa quantitat de temps.[3] Les imatges del Che parlant a l'ONU van ser preses una mica abans que aquest escenari sofrís majors renovacions.

Soderbergh ha dit que està obert a realitzar una altra pel·lícula sobre les experiències del Che al Congo, però només si Che recapta 100 milions de dòlars. El pressupost del film va ser de 58 milions.[4]

Comentaris

[modifica]

Che va ser estrenada el 21 de maig de 2008, al Festival Internacional de Cinema de Canes, reproduint-se en poc més de quatre hores. Del Toro va guanyar el Premi al Millor Actor.[5] IFC Films va adquirir tots els drets per als Estats Units i va ser projectada en desembre a Nova York i Los Angeles, amb l'objectiu de qualificar per als Premis Oscar.

Repartiment

[modifica]

The Argentine

[modifica]
Part de l'equip de la pel·lícula a l'edició del 2008 del Festival de Canes.

Guerrilla

[modifica]

Premis

[modifica]
Festival Internacional de Cinema de Cannes[6]
Categoria Persona Resultat
Millor interpretació masculina Benicio del Toro Guanyador
XXIII Premis Goya[7][8]
Categoria Persona Resultat
Millor actor protagonista Benicio del Toro Guanyador
Millor guió adaptat Peter Buchman Nominat
Millor música original Alberto Iglesias Nominat
Millor direcció artística Antxón Gómez Guanyador
Millor direcció de producció Cristina Zumárraga Nominada

Referències

[modifica]
  1. «Steven Soderbergh rueda dos películas sobre el 'Che' Guevara con Benicio del Toro como protagonista» (en castellà). EuropaPress.es, 05-11-2011. [Consulta: 14 maig 2020].
  2. Steven Soderbergh: "Benicio no interpretaba al Che: él era el Che", 20 Minutos, 3 de setembre de 2008
  3. Steven Soderbergh inicia hoy en Toledo el rodaje de 'Guerrilla', El Comercio, 25 de juliol de 2007
  4. Box Office Mojo links: The Argentine Worldwide Gross = US$33,222,381 + Guerrilla Worldwide Gross = US$7,720,750
  5. Hernandez, Eugene; Brian Brooks «Laurent Cantent's The Class Wins the Palme d'Or» (en anglès). indieWIRE, 25-05-2008.
  6. Soderbergh revoluciona Cannes con 'Che', El Mundo, 22 de maig de 2008
  7. Benicio del Toro, Goya al mejor actor protagonista por "Che, el argentino", Público, 1 de febrer de 2009
  8. Che al web dels Goya