Christian Beyel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaChristian Beyel

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 novembre 1854 Modifica el valor a Wikidata
Zúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 gener 1941 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat de Zúric Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaCentrische Kollineation nter Ordnung in der Ebene vermittelt durch Aehnlichkeitspunkte von Kreisen  (1882 Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorETH Zürich (1883–1934) Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLydia Magdalena Schalch
ParesChristian Melchior Beyel

Christian Beyel (Zúric, 29 de novembre de 1854 - 16 de gener de 1941) va ser un matemàtic suís, autor de nombrosos treballs divulgatius.

Vida i obra[modifica]

Beyel, fill d'un llibreter, va estudiar al Politècnic de Zuric de 1872 a 1876. L'any següent va treballar com enginyer per la companyia del ferrocarril suís del nord-est, Schweizerische Nordostbahn, però ho va deixar al cap d'un any per anar a estudiar matemàtiques a la universitat de Göttingen. En tornar, es va incorporar al Politècnic de Zuric com assistent dels professors Wilhelm Fiedler i Wilhelm Ritter. El 1882 va obtenir el doctorat per la universitat de Zúric i l'any següent l'habilitació per a la docència al Politècnic. Va ser professor al Politècnic fins a la seva jubilació el 1934.[1]

Va ser un escriptor prolífic. El seu llibre més conegut, Der mathematische Gedanke in der Welt (El pensament matemàtic en el món), encara es reimprimeix avui en dia i és descrit com una declaració d'amor per les matemàtiques.[2] També va escriure diversos llibres i articles, sobretot de geometria.

A més de les seves obres matemàtiques, també va publicar alguns articles sobre política, literatura o cinema. Sembla que va ser un dels fundadors de l'Associació suïssa de cinematografia educativa (SAFU) el 1929.[3]

Referències[modifica]

  1. Eminger, 2015, p. 82.
  2. Eminger, 2015, p. 83.
  3. Gertiser, 2006, p. 65.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]