Chunyu Qiong

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaChunyu Qiong
Biografia
Naixement segle II (Gregorià)
Xina
Mort 200 (Gregorià)
Xina
Causa de mort Decapitació
Activitat
Ocupació Soldat
Modifica les dades a Wikidata
En aquest nom xinès el cognom és Chunyu.
Infotaula Tres RegnesNoms
Xinès simplificat 淳于琼
Xinès tradicional 淳於瓊
Pinyin Chúnyú Qióng
Wade-Giles Ch'unyu Ch'iung
Nom estilitzat Zhongjian (仲簡)
Modifica les dades a Wikidata

Chunyu Qiong (mort el 200 EC) va ser un general militar servint sota el senyor de la guerra Yuan Shao durant el període de la Dinastia Han Oriental de la història xinesa. Ell va tenir una paper significatiu en la Batalla de Guandu en el 200.

Biografia[modifica]

Poc és conegut sobre el rerefons de Chunyu a part que en el 188, ell va ser coronel del nou Exèrcit del Jardí Occidental juntament amb Yuan Shao i Cao Cao. Ell hauria abandonat la capital més o menys al mateix temps que Yuan i es va unir coalició contra Dong Zhuo en el 190. Està clar que a finals de la dècada, Chunyu s'havia convertit en un dels principals comandants de Yuan Shao. En una posterior commemoració executada per Cao Cao, aquest últim es va referir a ell com "un gran general sota Yuan Shao." (紹大將)

En el 195, l'estrateg de Yuan Shao Ju Shou suggerí que ell donarà la benvinguda a l'Emperador Xian en la seva província perquè ell pogués efectivament controlar el govern imperial, però Chunyu Qiong es va oposar-hi — sota la lògica defectuosa que si ho feia, ell n'hauria de cedir-li les decisions claus a l'Emperador Xian. Yuan escoltà a Chunyu i va deixar passar l'oportunitat que sí que aprofità Cao Cao.

En el 200, Cao Cao s'havia convertit en el principal rival de Yuan per la dominació del nord de la Xina. En les preparacions pel xoc, Chunyu es posicionà amb Guo Tu en contra de Ju Shou, reclamant una estratègia més agressiva contra Cao Cao. Com a resultat, se li va donar el comandament d'un terç de l'exèrcit de Yuan juntament amb Guo. En la primavera del 200, s'uní a Guo i Yan Liang en un atac a Boma, que era sota el control del general de Cao Cao, Liu Yan.

En les últimes etapes de la Batalla de Guandu, Chunyu en va dirigir més de 10.000 tropes a Wuchao, uns 40 li al nord del campament principal de Yuan, per rebre un nou enviament de subministraments de gra. A sol ixent, ell va ser sorprès per una incursió dirigida pel mateix Cao. La cavalleria de Yuan Shao va ser derrotada i Chunyu va ser capturat durant la batalla. Més tard, se li va tallar el nas, i va ser portat davant de Cao; sent que Cao li preguntà, "Què tens a dir al teu favor?" i Chunyu va respondre: "El cel decideix el vencedor, quina necessitat tens de preguntar?" Impressionat amb la resposta Cao va voler perdonar-li la vida, però Xu You instà Cao de matar a Chunyu, dient que Chunyu més tard es venjaria d'ell per haver-li tallat el nas. Cao llavors ordenà que Chunyu fóra executat.

Amb la caiguda de Wuchao, la posició de Yuan Shao es va col·lapsar i un grapat dels seus comandants, tals com Gao Lan i Zhang He, va fer defecció cap a Cao Cao. La derrota de Chunyu a Wuchao li ha fet guanyar una reputació en el folklore xinès com un comandant sense cap capacitat real.

En la ficció[modifica]

En la novel·la històrica del Romanç dels Tres Regnes de Luo Guanzhong, Chunyu és descrit com un gran bevedor i sovint se'l veu amb una ampolla de vi. Durant la Batalla de Guandu, Yuan Shao deixa Chunyu com el supervisor d'un important depòsit de subministraments a Wuchao. Quan Cao Cao, que havia prestat orella a un consell de Xu You', va trobar el depòsit, Chunyu estava begut en eixe moment i no va poder presentar un defensa decent del lloc. Açò va donar lloc a Cao reeixint en la crema del depòsit de subministraments. Posteriorment, Cao mutilà Chunyu i el va enviar de tornada a Yuan Shao. El furiós Yuan va ordenar l'execució de Chunyu.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]