Cibersocietat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diagrama d'una xarxa social.

La cibersocietat és un espai on existeixen les comunicacions electròniques, on trobem una estructuració social a partir de la informació virtual. És una necessitat humana, ja sigui pel treball, l'educació, l'oci, les activitats econòmiques i comercials, les activitats quotidianes…Les dues característiques principals són la informació: base de l'economia i nou concepte d'informació i la digitalització: xarxa, globalització, internet.

Etimologia[modifica]

Cibersocietat deriva del prefix grec cyber, del qual es forma la cibernètica: l'art de dirigir i manejar sistemes tecnològics complexes i de societat, un grup de persones que es comuniquen entre elles buscant el bé comú.

Història[modifica]

El telègraf va ser el primer mitjà de comunicació que va alterar la nostra perspectiva de temps, espais i moviments de la informació. Alguns especialistes consideraven el telègraf com una “hormona social” que va donar peu a l'inici de al velocitat instantània en el moviment de la informació.

És important parlar de l'arribada del telègraf a la nostra societat per poder equiparar-lo a l'adveniment d'Internet. Els dos invents tenen paral·lelismes rellevants. La invenció del telègraf va suposar l'inici de l'era de l'angustia, segons Mc Luhan: l'home havia començat un procés d'exteriorització o prolongació del seu sistema nerviós central.

Cibersocietat en l'actualitat[modifica]

Vivim en una societat que ha fet una transformació de les societats informàtiques i de les comunicacions, per arribar a l'actualitat tal com la coneixem avui en dia: les cibersocietats. Les cibersocietats es caracteritzen per un tipus d'organització de la informació horitzontal que suposa un aprofitament múltiple de l'espai virtual i de les possibilitats d'interacció i interconnexió entre els subjectes.Aquesta cibersocietat i cibercultura introdueix un canvi en les formes d'actuar i de percebre allò social: horitzontal, multinteractiva i expansiva. Ens allunyem d'un esquema vertical per contemplar la idea d'una transformació del món real a través del món virtual. La cibersocietat constitueix un escenari postmodern on podem visualitzar la fusió de components arquetípics con les últimes manifestacions de la cultura tecnològica, i amb ella neix també la cibercultura.

Així doncs, podem entendre els mitjans de comunicació com prolongacions de l'home. Les avançades tecnologies de la informació i la comunicació que tenim avui en dia, ens porten a una successiva conformació d'ambients culturals. És a dir, actualment cada nou mitjà de comunicació transforma no només la forma com creem, sinó també com ens comuniquem. Tanmateix, modifica el sistema de mitjans de comunicació en l'ambient cultural vigent.

Conclusions[modifica]

Internet és un espai social que denominem ciberespai com fenomen social, una tecnologia determinada, un conjunt de hardware i software que permet l'intercanvi d'informació digital a nivell mundial, els quals constitueixen la cibersocietat. A la cibersocietat trobem uns grups que comparteixen pràctiques, valors i una visió del món, constituint així comunitats en les que les activitats online constitueixen el centre de la sociabilitat i on aquesta sociabilitat acaba tenint una rellevància molt gran en la identitat global d'un individu.

Enllaços externs[modifica]