Vés al contingut

Cicle biològic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un cicle biològic de vida es considera al període que inclou una generació completa d'un organisme viu incloent la reproducció, ja siga sexual o asexual. En funció de la ploidia poden diferenciar-se tres tipus de cicles biològics:

  • Cicle biològic haploide o haplont
  • Cicle biològic diploide o diplont
  • Cicle biològic diplobiòtic, diplohaploide o diplohaplont.

A més, en un mateix cicle es poden donar altres alternances:

  • Alternança morfològica: la forma de l'individu canvia però segueix sent la mateixa generació. Exemple: el cuc de seda.
  • Alternança de formes de reproducció: en un mateix cicle es pot donar una alternança entre la reproducció sexual i l'asexual. Exemple: en els celenterats, algunes meduses es reprodueixen sexualment i formen pòlips que podran formar altres pòlips per reproducció asexual i alhora podran formar altres meduses, completant el cicle.


Cicle haplont

[modifica]
Meiosis zigòtica

Una meiosis zigòtica és una meiosi d'un zigot immediatament posterior a la cariogàmia, que és la fusió de dos nuclis cel·lulars. D'aquesta manera l'organisme acaba la fase diploide i produeix diverses cèl·lules haploides. Posteriorment, aquestes cèl·lules es divideixen mitòticament produint organismes multicel·lulars ó més cèl·lules haploides. Dues gàmetes contraris (per exemple mascle i femella) formen es fusionen per a fer una sola cèl·lula.

Els individus o cèl·lules que resulten són haploides. Són haploides:


Cicle diplont

[modifica]
Meiosis gamètica

Cicle on predomina la fase diploide sobre l'haploide. Es realitza la meiosi gamètica únicament per a crear cèl·lules sexuals o gàmetes que tinguin una dotació cromosòmica amb l'objectiu que el zigot tingui dues dotacions: una provinent de l'espermatozou i una altra provinent de l'òvul.

Són diploides:


Cicle haplodiplont

[modifica]
Meiosis esporofítica

Aquell cicle en què meiosi i fecundació estan molt separades en el temps. Presenta dues formes: Diplode (l'esporòfit) i haploide (gametòfit). L'esporòfit, mitjançant una esporogènesi meiòtica, forma espores haploides. Per altra banda, el gametòfit, a través d'una mitosi, origina espores, també haploides, que en fusionar-se donen lloc a un ou o zigot diploide, que sotmès a una última divisió mitòtica origina un nou esporòfit que tanca el cicle.

Típic de les plantes vasculars i alguns protoctists.