Vés al contingut

Cidaris blakei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCidaris blakei Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumEchinodermata
ClasseEchinoidea
OrdreCidaroida
FamíliaCidaridae
GènereCidaris
EspècieCidaris blakei Modifica el valor a Wikidata
A. Agassiz, 1878

Cidaris blakei és una espècie d'eriçons de mar de la família Cidaridae. La seva closca (esquelet) està cobert amb espines (radioles) de tres tipus, un únic tipus és estès i similar a un ventall essent la funció defensiva i fent-lo fàcilment reconegible, mentre que les altres dos tenen funcions d'alimentació i locomoció.[1][2] Alexander Agassiz la va descriure científicament per primera vegada el 1878. És present en el fons marí en aigües profundes en el Golf de Mèxic i les Bahames.

Taxonomia[modifica]

Cidaris blakei va ser descrit per primera vegada pel zoòleg americà Alexander Agassiz el 1878.[3] Va ser un dels molts animals marins profunds dragats a partir de profunditats abissals al Golf de Mèxic durant les exploracions de l'USC GS George S. Blake, un dels primers vaixells de recerca oceanogràfica dels Estats Units, i del qual deriva el seu nom específic.[4] El nom del gènere és Llatí per a una lligadura o tiara que porten els antics reis perses.[1]

Descripció[modifica]

Encara que la seva aparença és bastant variable, altres membres del gènere Cidaris tenen espines llargues cilíndriques blaves o punxegudes que no estan cobertes de pell com la majoria de les espines d'eriçons marines. Com a resultat, els barnacles, cucs de tub i altres organismes epizoic creixen sobre ells. Les espines de C. blakei estan presents en tres formes diferents, una forma és ampla, plana i en forma de pala. També estan nus i creixen epizoics sobre ells.[1]

Distribució[modifica]

Aquest eriçó marí es troba a l'Oceà Atlàntic occidental tropical. La seva àrea de distribució inclou el Golf de Mèxic i les zones d'aigües profundes de les Bahames, on van ser recollides del fons marí a profunditats d'uns 600 m (2,000 ft).

Ecologia[modifica]

Les larves de C. blakei són plànctotrofes, és a dir, passen molt de temps vivint a la columna d'aigua, trigant quatre mesos a desenvolupar-se des de l'ou fins a la metamorfosi, i com a resultat poden dispersar-se àmpliament. Durant aquest temps són sostinguts al principi pel rovell d'ou, i més tard s'alimenten de zooplàncton i fitoplàncton. Tanmateix, els investigadors pensen que és poc probable que sobrevisquin a les temperatures més càlides presents a la columna d'aigua, i per tant no poden migrar verticalment.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «What is Going on with cidaroid sea urchins and their WEIRD spines?». The Echinoblog, 20-05-2015. [Consulta: 7 maig 2024].
  2. Treatise on Invertebrate Paleontology. Part S: Echinodermata 1. Volume 1 (en anglès). Geological Society of America/University of Kansas Press, 1967. 
  3. Kroh, A.; Mooi, R. «Cidaris blakei (A. Agassiz, 1878)» (en anglès). World Echinoidea Database. World Register of Marine Species. [Consulta: 8 maig 2024].
  4. «George S. Blake» (en anglès). NOAA History: Coast and Geodetic Survey Ships. National Oceanic & Atmospheric Administration, 08-06-2006. Arxivat de l'original el 2017-05-25. [Consulta: 7 juny 2018].
  5. Bennett, Kathleen C.; Young, Craig M.; Emlet, Richard B. «Larval Development and Metamorphosis of the Deep-Sea Cidaroid Urchin Cidaris blakei» (en anglès). The Biological Bulletin, 222, 2, 2012-04, pàg. 105–117. DOI: 10.1086/BBLv222n2p105. ISSN: 0006-3185. PMID: 22589401.