Cisallament del vent
![]() |
Aquest article o secció necessita l'atenció d'un expert en la matèria. |
![]() |
Aquest article (o secció) és manifestament incomplet. |

El cisallament del vent és un fenomen de micrometeorologia que descriu una diferència de velocitat o de direcció del vent a distància relativament curta. El cisallament pot ser horitzontal (diferència de velocitat entre punts fixos a terra, a qualsevol altitud) o vertical (entre dues altituds diferents).[1] Es pot presentar a alta i baixa altitud. Sovint té una relació amb fortes inversions tèrmiques o gradients de densitat. És un fenomen que acompanya les tempestats.[2]
Dificulta les operacions d'aterratge i enlairament en l'aviació.[2] Igualment pot ser causat per obstruccions a terra (edificis o obstruccions naturals) i malgestionat pot crear problemes d'habitabilitat d'urbanitzacions noves a les zones per a vianants.
El cisallament pot contenir un risc per a l'aviació en cas que un aeroport es trobi prop de muntanyes altes, i també en cas que un núvol de tempesta (cumulonimbe) existeixi a proximitat de la pista. Els corrents ascendents i descendents i els cisallaments (línia horitzontal dels components verticals de la velocitat del vent) associats amb aquestes tempestats, formen microexplosions intenses i vents descendents que poden ocasionar la pèrdua del suport dels avions durant les operacions d'aterratge i enlairament.[3][4]
Referències[modifica]
- ↑ «V: Vertical wind shear» (en anglès). Hurricanes: Science and Society : Glossary. URI Graduate School of Oceanography. [Consulta: 25 novembre del 2015].
- ↑ 2,0 2,1 Wind Shear (pdf) (en anglès), s.d.
- ↑ Wallace, J. M.; Hobbs. Atmospheric science: an introduction survey. 2 ed.. Amsterdam: Elsevier Academic Press, 2006, p. 483.
- ↑ Stull, R. B. Boundary Layer Meteorology (en anglès). Kluwer Academic Publications, 1988, p. 647.