Aeroport

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un aeroport és un tipus d'aeròdrom amb les instal·lacions i serveis necessaris per a servir vols comercials.[1][2] Habitualment compta amb una o diverses pistes d'aterratge, torre de control, terminals i altres instal·lacions de suport.

Parts d'un aeroport[modifica]

En un aeroport, des del punt de vista de les operacions aeroportuàries, s'hi poden distingir dues parts: el costat aire i el costat terra. La diferenciació entre ambdues parts es deriva de les diferents funcions que s'hi realitzen.

En el costat aire les operacions s'apliquen sobre les aeronaus i tot es mou al voltant de les seves necessitats.

Torre de control de l'aeroport de Bristol

En el costat terra, els edificis terminals tenen com a funció la connexió entre els mitjans de transport terrestre (vehicles, autobusos, tren, metro) i el mitjà de transport aeri. El volum de passatgers i el tipus de tràfic condicionen la configuració de la terminal però en general totes les terminals tenen les següents dependències: vestíbuls de sortida i arribada, control de passaports, sales d'embarcament, zones d'oci, control de duanes.

El costat aire també anomenat àrea de moviments està integrat per l'àrea de maniobres (pistes i carrils de rodatge) i la plataforma. La seva funció és el rodatge de les aeronaus fins/des de les pistes i el decalatge i aterratge de les aeronaus.

Una àrea important en tot aeroport és l'anomenat centre de control del trànsit aeri, en el qual es desenvolupen els anomenats controladors de trànsit aeri o ATC (per les seves inicials en anglès), encarregats de dirigir i controlar tot el moviment d'aeronaus a l'aeroport i en la zona sota la seva jurisdicció.

La plataforma és l'àrea destinada a donar espai a les aeronaus mentre es realitzen les operacions d'embarcament i desembarcament de passatgers o mercaderies així com altres operacions d'atenció a l'aeronau (fer provisió de combustible, petit manteniment, neteja).

Aeroports més transitats[modifica]

Vegeu també: Aeroports més transitats del món per tràfic de passatgers, Aeroports més transitats del món per volum de càrrega aèria, i Aeroports més transitats d'Europa

Els cinc aeroports amb més trànsit del món l'any 2018 van ser l'Aeroport Internacional Hartsfield-Jackson d'Atlanta (107,4 milions de passatgers), l'Aeroport Internacional de Pequín (101 milions de passatgers), l'Aeroport Internacional de Dubai (89,1 milions de passatgers), l'Aeroport Internacional de Los Angeles (87,5 milions de passatgers) i l'Aeroport Internacional de Tòquio (87,1 milions de passatgers).[3]

Als territoris de parla catalana, l'any 2017 els aeroports més transitats van ser l'aeroport de Barcelona (47.284.500 passatgers), l'aeroport Son Sant Joan de la Ciutat de Mallorca (27.970.655 passatgers), l'aeroport d'Alacant (13.713.061 passatgers), l'aeroport d'Eivissa (7.903.892 passatgers) i l'aeroport de València (6.745.394 passatgers).[4]

Els grans aeroports d'on surten i arriben vols de llarga distància que es realitzen mitjançant avions de gran capacitat, reben el nom de hubs. Aquests aeroports grans tenen també enllaços amb ciutats més petites, que són servides amb avions de grandària menor. Mitjançant aquest sistema les companyies aèries poden omplir els seus avions grans en els trajectes de llarg recorregut. Sovint, els horaris dels vols de curt abast estan coordinats amb els vols de llarg recorregut de tal manera que els passatgers han d'esperar únicament el temps precís per a prendre el següent vol.

Referències[modifica]

  1. UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia] (en català). Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017 [Consulta: 4 gener 2020]. 
  2. TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'hoteleria i turisme.. Barcelona: Edicions 62, 2001. ISBN 84-297-4994-2 [Consulta: 4 gener 2020]. 
  3. «Preliminary world airport traffic rankings released» (en anglès). Airports Council International. [Consulta: 5 gener 2020].
  4. «Tràfico de pasajeros, operaciones y carga en los aeropuertos españoles» (en castellà). Aena. [Consulta: 9 febrer 2018].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Database with extended seach functionality Arxivat 2007-03-15 a Wayback Machine. (anglès)