Vés al contingut

Citilab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCitilab

Vista general de la Fàbrica de Can Suris
Dades
Tipusassociació voluntària
living lab (en) Tradueix
citizen lab (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2007
Activitat
Membre deEuropean Network of Living Labs (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Àmbitinnovació social
Governança corporativa
Seu 
  • Cornellà de Llobregat
Part deEuropean Network of Living labs
Altres
Premis

Lloc webhttp://www.citilab.eu

Citilab-Cornellà és un laboratori ciutadà, centre de referència en recerca i innovació de la Internet social que centra la seva activitat en la innovació digital ciutadana, amb l'objectiu de difondre i fomentar la Societat de la informació.[1] Es tracta d'un dels nodes de la xarxa Europea de Living labs, un concepte de recerca. Els living labs o laboratoris vius és un centre pensat en l'usuari i la innovació oberta,[2][3] sovint operant en un territori de context, tot integrant recerca continua i processos d'innovació[4] compartint projectes público-privats.[5]

Edifici

[modifica]

Després de quatre anys d'intensa restauració, al novembre de 2007, l'antiga fàbrica de Can Suris de Cornellà de Llobregat va inaugurar la seu de Citilab.[6] Vicenç Badenes va ser el director del Citilab fins a la seva mort el juliol del 2011.[7]

Activitat

[modifica]

El Citilab s'inspira en bona part en el model de Living Lab, entitat mixta pública/privada on ciutadans, empreses, organismes públics i centres de recerca s'involucren en el procés d'innovació. A diferència dels laboratoris i centres de recerca convencionals, els Living Labs permeten crear i validar tecnologies, productes, serveis i models de negoci en entorns i contextos reals i quotidians. La singularitat de Citilab és que incorpora les experiències d'anys d'activitat de les xarxes ciutadanes a Catalunya, tot intentant integrar el concepte d'innovació social. Es tracta d'un projecte continu organitzat al voltant de la creació de projectes de formació, divulgació, comunicació, recerca, innovació i empreneduria empresarial i social.

Funcionament

[modifica]

Al Citilab s'aposta per la creació d'equips i comunitats entorn de projectes. És a dir, cada projecte combina recerca, desenvolupament, innovació i aprenentatge i involucra a actors molt diferents i en diverses proporcions segons el seu objectiu: escoles, alumnes, citilabers, grups universitaris, empreses, experts independents, etc.

Està organitzat en les següents àrees on s'intenta replicar la dinàmica de creació o recepció de projectes, aprenentatge i investigació.

  1. Innovació, territori i ciutadania: Exploració de les possibilitats de disseny participatiu en les diverses dimensions del fet territorial i urbà. Creació de nous mètodes i entorns digitals de prova de l'urbanisme emergent. Integració dels models de participació i codisseny urbà en xarxa.
  2. Educació, formació i Innovació: exploració de noves alternatives metodològiques i curriculars en l'aprenentatge de les actituds, habilitats i competències d'innovació des de la tecnologia. Treball sobre introducció d'habilitats de disseny des de la programació i la tecnologia digital. Educació per a la innovació i la societat del coneixement a les escoles i instituts.
  3. Nous Mitjans Socials: treball sobre les noves formes de producció audiovisual i artística col·laborativa. Investigació sobre les possibilitats de construcció col·laborativa de continguts. Treball sobre el medi visual com a entorn de creació compartida de coneixement. Exploració de noves formes de narrativitat audiovisual preparació de competències audiovisuals, de narració i de creació de coneixement pels ciutadans.
  4. Innovació en economia i societat: Noves formes d'innovació en el teixit empresarial i social, superació del model de divisió entre emprenedors econòmics i emprenedors socials. Noves formes d'innovació col·laborativa. Avaluació de l'impacte de les noves formes de col·laboració en les oportunitats personals, socials i econòmiques. Impacte de la implantació de models d'innovació social. Formes territorials de la innovació. Sèniors, canvis demogràfics i la societat de la cura.
  5. Nous sistemes d'R+D+i basats en els usuaris: investigació sobre el fet social de la innovació i els mètodes i models que existeixen o que es poden provar. El treball sobre els mètodes i particularitats dels Living Labs s'emmarca aquí.

Referències

[modifica]
  1. «Obre CitiLab, el primer laboratori ciutadà de recerca en tecnologia». Vilaweb, 23-11-2007 [Consulta: 21 desembre 2011].
  2. Von Hippel, E. (1986). Lead users: a source of novel product concepts. Management Science 32, 791–805.
  3. Chesbrough, H.W. (2003). Open Innovation: The new imperative for creating and profiting from technology. Boston: Harvard Business School Press.
  4. Bilgram, V.; Brem, A.; Voigt, K.-I. (2008). User-Centric Innovations in New Product Development; Systematic Identification of Lead User Harnessing Interactive and Collaborative Online-Tools, in: International Journal of Innovation Management, Vol. 12, No. 3, pp. 419-458.
  5. Pallot M. (2009). Engaging Users into Research and Innovation: The Living Lab Approach as a User Centred Open Innovation Ecosystem. Webergence Blog. http://www.cwe-projects.eu/pub/bscw.cgi/1760838?id=715404_1760838 Arxivat 2012-05-09 a Wayback Machine.
  6. «Neix el CitiLab a Cornellà». L'altra ràdio. [Consulta: 1r agost 2011].
  7. «S'ha mort Vicenç Badenes, un dels pioners d'internet». Vilaweb, 26-07-2011 [Consulta: 21 desembre 2011].

Enllaços externs

[modifica]