Citilab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCitilab

Vista general de la Fàbrica de Can Suris
Dades
Tipusassociació voluntària
living lab (en) Tradueix
citizen lab (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2007
Activitat
Membre deEuropean Network of Living Labs (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Àmbitinnovació social
Governança corporativa
Seu 
  • Cornellà de Llobregat
Part deEuropean Network of Living labs
Altres
Premis

Lloc webhttp://www.citilab.eu

Citilab-Cornellà és un laboratori ciutadà, centre de referència en recerca i innovació de la Internet social que centra la seva activitat en la innovació digital ciutadana, amb l'objectiu de difondre i fomentar la Societat de la informació.[1] Es tracta d'un dels nodes de la xarxa Europea de Living labs, un concepte de recerca. Els living labs o laboratoris vius és un centre pensat en l'usuari i la innovació oberta,[2][3] sovint operant en un territori de context, tot integrant recerca continua i processos d'innovació[4] compartint projectes público-privats.[5]

Edifici[modifica]

Després de quatre anys d'intensa restauració, al novembre de 2007, l'antiga fàbrica de Can Suris de Cornellà de Llobregat va inaugurar la seu de Citilab.[6] Vicenç Badenes va ser el director del Citilab fins a la seva mort el juliol del 2011.[7]

Activitat[modifica]

El Citilab s'inspira en bona part en el model de Living Lab, entitat mixta pública/privada on ciutadans, empreses, organismes públics i centres de recerca s'involucren en el procés d'innovació. A diferència dels laboratoris i centres de recerca convencionals, els Living Labs permeten crear i validar tecnologies, productes, serveis i models de negoci en entorns i contextos reals i quotidians. La singularitat de Citilab és que incorpora les experiències d'anys d'activitat de les xarxes ciutadanes a Catalunya, tot intentant integrar el concepte d'innovació social. Es tracta d'un projecte continu organitzat al voltant de la creació de projectes de formació, divulgació, comunicació, recerca, innovació i empreneduria empresarial i social.

Funcionament[modifica]

Al Citilab s'aposta per la creació d'equips i comunitats entorn de projectes. És a dir, cada projecte combina recerca, desenvolupament, innovació i aprenentatge i involucra a actors molt diferents i en diverses proporcions segons el seu objectiu: escoles, alumnes, citilabers, grups universitaris, empreses, experts independents, etc.

Està organitzat en les següents àrees on s'intenta replicar la dinàmica de creació o recepció de projectes, aprenentatge i investigació.

  1. Innovació, territori i ciutadania: Exploració de les possibilitats de disseny participatiu en les diverses dimensions del fet territorial i urbà. Creació de nous mètodes i entorns digitals de prova de l'urbanisme emergent. Integració dels models de participació i codisseny urbà en xarxa.
  2. Educació, formació i Innovació: exploració de noves alternatives metodològiques i curriculars en l'aprenentatge de les actituds, habilitats i competències d'innovació des de la tecnologia. Treball sobre introducció d'habilitats de disseny des de la programació i la tecnologia digital. Educació per a la innovació i la societat del coneixement a les escoles i instituts.
  3. Nous Mitjans Socials: treball sobre les noves formes de producció audiovisual i artística col·laborativa. Investigació sobre les possibilitats de construcció col·laborativa de continguts. Treball sobre el medi visual com a entorn de creació compartida de coneixement. Exploració de noves formes de narrativitat audiovisual preparació de competències audiovisuals, de narració i de creació de coneixement pels ciutadans.
  4. Innovació en economia i societat: Noves formes d'innovació en el teixit empresarial i social, superació del model de divisió entre emprenedors econòmics i emprenedors socials. Noves formes d'innovació col·laborativa. Avaluació de l'impacte de les noves formes de col·laboració en les oportunitats personals, socials i econòmiques. Impacte de la implantació de models d'innovació social. Formes territorials de la innovació. Sèniors, canvis demogràfics i la societat de la cura.
  5. Nous sistemes d'R+D+i basats en els usuaris: investigació sobre el fet social de la innovació i els mètodes i models que existeixen o que es poden provar. El treball sobre els mètodes i particularitats dels Living Labs s'emmarca aquí.

Referències[modifica]

  1. «Obre CitiLab, el primer laboratori ciutadà de recerca en tecnologia». Vilaweb, 23-11-2007 [Consulta: 21 desembre 2011].
  2. Von Hippel, E. (1986). Lead users: a source of novel product concepts. Management Science 32, 791–805.
  3. Chesbrough, H.W. (2003). Open Innovation: The new imperative for creating and profiting from technology. Boston: Harvard Business School Press.
  4. Bilgram, V.; Brem, A.; Voigt, K.-I. (2008). User-Centric Innovations in New Product Development; Systematic Identification of Lead User Harnessing Interactive and Collaborative Online-Tools, in: International Journal of Innovation Management, Vol. 12, No. 3, pp. 419-458.
  5. Pallot M. (2009). Engaging Users into Research and Innovation: The Living Lab Approach as a User Centred Open Innovation Ecosystem. Webergence Blog. http://www.cwe-projects.eu/pub/bscw.cgi/1760838?id=715404_1760838 Arxivat 2012-05-09 a Wayback Machine.
  6. «Neix el CitiLab a Cornellà». L'altra ràdio. [Consulta: 1r agost 2011].
  7. «S'ha mort Vicenç Badenes, un dels pioners d'internet». Vilaweb, 26-07-2011 [Consulta: 21 desembre 2011].

Enllaços externs[modifica]