Claudi Mas i Jornet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaClaudi Mas i Jornet
Biografia
Naixement1874 Modifica el valor a Wikidata
Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
Mort1915 Modifica el valor a Wikidata (40/41 anys)
Activitat
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata

Claudi Mas i Jornet (Vilafranca del Penedès, 1874 — Sitges, Garraf, 1915) va ser un poeta i assagista català.[1]

Es va llicenciar en dret i va exercir d'historiador i de publicista. Va ser un dels fundadors del Centre Català Vilafranquí i membre del Centre Catalanista de Vilafranca. Va crear alguns diaris locals de vida efímera i va col·laborar a Les Quatre Barres, Penedès Nou, Catalunya Artística, Baluard de Sitges i Joventut, entre d'altres. El 1908, per raons professionals, es va establir a Sitges. Va publicar monografies històriques sobre el Penedès, com Monuments vilafranquins (1896) i Notes sobre el moviment intel·lectual i artístic de Vilafranca del Penedès durant el segle xix (1902), a més d'assaigs sobre temes diversos.

A principis del segle xx, el Ball de Diables de Vilafranca va tenir la seva pròpia decadència. Ja a finals de segle xix, l'entremès que representaven estava molt malmès, recitat mig en català mig en castellà a vegades era inintel·ligible i difícil d'entendre. Claudi Mas i Jornet va escriure l'any 1895[2] un nou entremès, però els mateixos diables el van rebutjar, ja que estaven acostumats a l'antic entremès.

La seva producció poètica, amb una forta presència de la temàtica social i de la sàtira, s'adscriu als corrents regeneracionistes i vitalistes del modernisme, tot i que alguns poemes de la darrera època mostren una incipient influència de l'estètica noucentista. És autor de Gargots (1893), Dos mons (biologia social) (1896), Sàtires morals (1896) i Poesies (Lectura Popular, s. d.).[3]

Referències[modifica]

  1. «Claudi Mas i Jornet | enciclopèdia.cat». [Consulta: 20 abril 2020].
  2. Mas i Jornet, Claudi «El Ball de Diables de Vilafranca». Las Cuatre Barras, 30-08-1895.
  3. «Mas i Jornet, Claudi (1874-1915)» (en castellà). [Consulta: 20 abril 2020].