Climent Cuspinera i Oller

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCliment Cuspinera i Oller
Biografia
Naixement(es) Clemente Cuspinera y Oller Modifica el valor a Wikidata
1842 Modifica el valor a Wikidata
Caldes de Montbui (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 setembre 1899 Modifica el valor a Wikidata (56/57 anys)
Caldes de Montbui (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata
GènereSarsuela Modifica el valor a Wikidata

Climent Cuspinera i Oller (Caldes de Montbui, Vallès Oriental, 28 de juny, 1842 - Caldes de Montbui, 26 de setembre de 1899) fou un compositor i escriptor català.

Va ingressar a l'Escolania del monestir de Montserrat, en la qual va fer els seus estudis musicals.[1] Va fer els seus estudis musicals amb el pare Boada i el pare Palau. Amb el pare Palau va viatjar a Granollers per completar els seus estudis de piano, orgue, violí i composició. També va cursar lleis a Barcelona.

Fou organista de l'església parroquial de Caldes de Montbui on entre altres alumnes tingué a Alfons Solà i Xancó el qual li estrenà una Nadala a l'església parroquial de la seva vila nadiua,[2] i posteriorment fou mestre de capella al monestir de Santa Clara de Barcelona i director de l'ensenyament musical de la Casa de la Caritat. Col·laborà amb Josep Anselm Clavé en l'organització de cors populars i fundà l'Euterpe Caldense, pel que va compondre obres que van ser reconegudes dins de les societats corals barceloneses. El 1876 va rebre l’únic premi que el certamen Clavé va donar a la millor composició per a veus soles. A més de gran quantitat de música religiosa va publicar corals per a veus soles i amb orquestra i per a veu i piano.

Compongué obres de música religiosa (Passió i mort de Nostre Senyor Jesucrist, drama amb música), corals (Los segadors, Los llenyaters, compostes per l'Euterpe Caldense) i sarsueles (La mar vella, amb lletra d'Eduard Aulès; El maldito, melodrama amb música amb llibre de Perillan i Buxó). Publicà articles de crítica musical a El Diluvio i al Diario de Barcelona, els volums de poesia Flors boscanes (1878) i Primavera (1880), i una Guía cicerone del viajero o bañista en Caldas de Montbuy (1873).[3]

Va morir a la seva casa natal de Caldes de Montbui.[4]

Referències[modifica]

  1. Catalunya va plorar Wagner, de l'Associació Wagneriana de Barcelona
  2. Editorial Barcanova Recull d'històries dels noms dels carrers de Caldes de Montbui, escrits de Raimundo García Carrera, pàg, 14 (ISBN 84-7533-185-8)
  3. CAROL, Nati. «Cuspinera Oller, Climent». Diccionario de la música española e hispanoamericana, vol. 3. Madrid: SGAE, 1999-2002. 
  4. «La semana en Barcelona». La Vanguardia, 08-10-1899, pàg. 2.

Enllaços externs[modifica]