Vés al contingut

Organista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb orguener.
Infotaula ocupacióOrganista
Tipus d'ocupació
teclista i músic Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
interpretació d'orgue, organ music (en) Tradueix i orgue Modifica el valor a Wikidata

Un organista és una persona que toca l'orgue. Donada la importància que, com a mínim des del Renaixement ha tingut en l'organització de la música religiosa de l'església catòlica i, posteriorment, de l'església luterana, anglicana i la majoria de les esglésies reformades, el càrrec d'organista ha tingut una significació especial en els temples, tant si aquests estaven dotats d'una capella de música com si no.

En l'organització de la majoria de capelles de música l'organista no sols era un instrumentista que havia de tocar l'orgue -tant en qualitat d'instrument solista com fent l'acompanyament de la música vocal religiosa que cantaven els cantors de la capella- sinó que tenia altres obligacions com ensenyar a tocar l'orgue als escolans. En alguns casos eren tots els escolans els que n'aprenien; en altres, els que triaven de fer-ho. Els organistes havien estat sempre -i, en bona part, continuen essent- hàbils improvisadors de les seves interpretacions solistes a l'orgue; sovint eren també compositors de bona part de la música que interpretaven. A més, són molts els organistes que han deixat composicions de caràcter didàctic, escrites per a l'aprenentatge dels seus alumnes.

D'altra banda, l'organista en les capelles de música acabava fent funcions de sotsdirector i de suplent del mestre de capella en els casos en què aquest no podia atendre les seves obligacions, atès que molt sovint era la persona que sabia més de música, després del mestre (o no necessàriament en segon lloc).

Com és natural, tenia amplis coneixements d'orgueneria, per la qual cosa sovint elaborava informes sobre les reformes, millores o reparacions que demanava un determinat orgue, sovint se'ls cridava per donar la conformitat a un orgue acabat de fabricar i instal·lar en una església, o per formar part de tribunals en què calia escollir i nomenar un nou organista.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]