Cloroform deuterat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicCloroform deuterat
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular118,921 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC²HCl₃ i CDCl₃ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
C(Cl)(Cl)Cl Modifica el valor a Wikidata
SMILES isomèric

[2H]C(Cl)(Cl)Cl Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata

El cloroform deuterat (CDCl₃), és un isotopòleg del cloroform (CHCl₃) en què a la posició d'hidrogen s'ha reemplaçat l'isòtop de proti ("H") per un de deuteri ("D"). El cloroform deuterat s'utilitza comunament com a solvent en l'espectroscopia de ressonància magnètica nuclear (RMN) de molècules orgàniques.[1] En l'espectroscopia de (RMN) de protons, el deuteri no presenta cap pic gran que interfereixi, mentre que el proti (isòtop 1 i més comú de l'hidrogen) presenta un gran pic a l'espectre. En la RMN de carboni-13, el carboni present en el cloroform mostra un triplet a un desplaçament químic de 77 ppm amb els tres pics d'una mida semblant.[1] Aquest senyal es fa servir sovint com a referència per identificar els desplaçaments químics en la tècnica de RMN.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «The Theory of NMR - Solvents for NMR spectroscopy». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 14 novembre 2014].