Co Hoedeman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCo Hoedeman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r agost 1940 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Regne dels Països Baixos Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, realitzador, director de fotografia, animador, guionista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorOficina Nacional del Cinema del Canadà (dècada del 1960–2004) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0388394 Allocine: 4468 Allmovie: p386052 TMDB.org: 1127797 Modifica el valor a Wikidata

Jacobus Willem (Co) Hoedeman (nascut l'1 d'agost de 1940 a Amsterdam) és un cineasta neerlandès-canadenc conegut pel seu domini de l’animació stop motion i innovació tècnica en pel·lícules que revelen la seva estreta observació de la interacció humana i social.[1]

Biografia[modifica]

Hoedeman va néixer durant l'ocupació alemanya dels Països Baixos i va sobreviure a l'Hivern de la fam de 1944-45, quan molts dels residents d'Amsterdam van morir de fam provocada pel bloqueig alemany i altres factors.

Als 15 anys, Hoedeman va deixar l'escola per treballar com a retocador de fotografies a la indústria de la impressió als Països Baixos, però aviat va decidir provar el cinema. Primer va treballar a Multifilm, una petita productora a Haarlem, i després a Cinecentrum a Hilversum, on va treballar al departament d'òptics i efectes especials i va ajudar amb la càmera, el laboratori i el so quan podia. Hoedeman passava les nits fent cursos a l'Escola de Belles Arts d'Amsterdam i a l'Escola de Fotografia de La Haia. A mesura que milloraven les seves habilitats, va assumir un treball més complex, incloent transicions i models, i finalment va començar a dissenyar, editar i dirigir anuncis.

Hoedeman va emigrar al Canadà el 1965 amb la seva aleshores dona, per la possibilitat que el National Film Board of Canada el contractés. Es va presentar a l'NFB amb un rodet del seu treball anterior sota el braç i en pocs dies va aconseguir una feina com a ajudant de producció. El seu primer gran projecte va ser una pel·lícula educativa anomenada Continental Drift.[2] Després es va traslladar a l'estudi d'animació francès recentment creat i va fer el que va anomenar la seva primera pel·lícula "real", Oddball' ', el 1969.[3] Amb ganes d'aprendre més sobre les tècniques d'animació stop-motion, va anar a Txecoslovàquia el 1970 per estudiar animació de titelles.

Al seu retorn, va produir la innovadora i encantadora pel·lícula infantil Tchou-Tchou (1972),[4] feta íntegrament amb blocs de fusta. Després, va fer una sèrie de pel·lícules d'animació basades en llegendes Inuit: The Man and the Giant, The Owl and the Lemming, The Owl and the Raven i Lumaaq. Va col·laborar estretament amb artistes de les comunitats àrtiques de Frobisher Bay (ara anomenada Iqaluit) i Povungnituk per il·lustrar les llegendes, utilitzant figures de pell de foca, talles de pedra esteatita i dibuixos.

El seu següent projecte va ser el molt ambiciós Le Château de sable / The Sand Castle, una faula emotiva que li va valer l’Oscar al millor curtmetratge d'animació als Premis Oscar de 1977.[5][6] Aquest treball, que presentava una sèrie de criatures estranyes creades a partir de goma espuma, filferro i sorra, va guanyar nombrosos premis internacionals i ha demostrat ser un favorit perdurable. .

Obres posteriors[modifica]

Amb cada pel·lícula, Hoedeman va experimentar amb noves tècniques i materials, com ara paper matxé, retalls de paper i animació per ordinador.

L'any 1992, Hoedeman va col·laborar amb un grup de reclusos nadius i inuit a la Penitenciaria de La Macaza, al nord de Quebec, per fer The Sniffing Bear / L'Ours renifleur, una història d'advertència sobre l'abús de substàncies.[7] Va seguir amb una altra pel·lícula seriosa, The Garden of Ecos / Le Jardin d'Écos, una faula ecològica que mostra com de fàcil és alterar l'equilibri de la natura.[8]

El 1998, Hoedeman va tornar a la seva passió, fer pel·lícules infantils capritxoses, elaborant una sèrie de quatre pel·lícules de titelles amb Ludovic, un dolç i jove osset de peluix, i la seva família. The Snow Gift (1998), A Crocodile in My Garden (2000), Visiting Grandpa (2001), i Magic in the Air (2002) es van publicar junts en DVD sota el títol Four Seasons in the Life of Ludovic.

La seva última pel·lícula com a empleat de la National Film Board va ser Marianne's Theatre (2004), que va completar després de saber que ell i el seu company pioner de l'animació Jacques Drouin serien acomiadats poc abans de la jubilació, víctimes de retallades pressupostàries i de la mudança de l'NFB cap a la contractació de cineastes amb contracte, en lloc de donar suport a personal permanent a temps complet.

Hoedeman ara actua com a cineasta i consultor independent que treballa en diversos projectes, inclosa la producció d'una sèrie de televisió animada basada en les seves pel·lícules de Ludovic.

Hoedeman és el subjecte de dues pel·lícules documentals: Co Hoedeman, Animator de Nico Crama (1980)[9] i In the Animator's Eye: A Conjurer's Tales - Co Hoedeman (1996).[10]

Filmografia[modifica]

  • Continental Drift - 1968
  • Oddball - 1969
  • Matrioska - 1970
  • Tchou-tchou - 1972
  • The Owl and the Lemming: An Eskimo Legend - 1971
  • The Owl and the Raven: An Eskimo Legend - 1973
  • Lumaaq: An Eskimo Legend - 1975
  • The Man and the Giant: An Eskimo Legend - 1975
  • Le Château de sable (The Sand Castle) - 1977
  • The Treasure of the Grotoceans (Le trésor des Grotocéans) - 1980
  • Masquerade - 1984
  • Charles and François -1988
  • The Box (La Boîte) - 1989
  • The Sniffing Bear (L'Ours renifleur) - 1992
  • The Garden of Écos (Le jardin d'Écos) - 1997
  • Ludovic: The Snow Gift - 1998
  • Ludovic: A Crocodile in My Garden - 2000
  • Ludovic: Visiting Grandpa - 2001
  • Ludovic: Magic in the Air - 2002
  • Marianne's Theatre (Le théâtre de Marianne) - 2004
  • Winter Days - 2003
  • 55 Socks - 2011

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]