Codi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Codi (desambiguació)».
SOS en codi Morse, el codi usat per a demanar ajuda

En la comunicació, un codi és una norma per a convertir un fragment d'informació (per exemple una lletra, paraula o frase) a una altra forma de representació, no necessàriament del mateix tipus.

El procés de codificació, permet convertir la informació origen en unes dades codificades, que s'emmagatzemen o s'envien a un receptor. El procés invers és el de descodificació, on es converteix aquests codis en informació interpretable per al destinatari. Un codec (de codificació/descodificació) és la implementació d'aquesta norma (o algorisme) per a codificar i descodificar, i pot incloure a més la compressió de les dades.

Un codi a més pot incloure mecanismes per a ocultar la informació que conté, de manera que només els destinataris que sàpiguen com descodificar-lo, seran capaces de reconstruir la informació original. Per exemple usant eines de criptografia.

Exemples[modifica]

  • El codi Morse; permet codificar un text en una colla de pulsacions curtes i llargues, pensades inicialment per a ser enviades a través del telègraf, on el receptor les descodifica en el text original.
  • La televisió; on un senyal visual es codifica en una sèrie de senyals analògics o digitals que es poden emmagatzemar, transmetre i posteriorment descodificar per a ser vistos en una televisió.
  • El format MP3; on un senyal d'àudio es pot codificar i comprimir per emmagatzemar i reproduir posteriorment.
  • Les llengües; permeten una persona pugui expressar-se i la resta de les persones que entenen aquella llengua, són capaces de descodificar els seus sons/gestos en informació.
  • Els alfabets; permeten plasmar per escrit l'expressió oral o gestual d'una llengua.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Codi