Colls

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de geografia políticaColls

Localització
Modifica dades a Wikidata

Colls és un poble situat a la vora occidental del riu Noguera Ribagorçana i és un nucli agregat a la població del Pont de Montanyana, municipi ribagorçà de la Franja de Ponent. Quedà deshabitat al 1965. S'hi accedeix per una pista forestal al desviar-se al quilòmetre 95 de la carretera N-230 (el Celleret de Puy).

Les últimes cases del poble van ser: Ca de Riba, Ca de Molí, Ca de Cllaret i Ca de Coscolla, (es l'ordre en que van anar marxant

Per primera vegada van tenir escola pròpia durant la segona república fins a principis del 60. La parròquia estava dedicada a Sant Pere. La festa major se celebrava el tercer diumenge de setembre.

Cultivaven cereal, oliva i vinya (tot de secà) i criaven ovelles, porcs, gallines, conills, coloms i arnes per fer mel, les arnes eren cilindriques fetes de teixit de canyes Totes les cases tenien un hort tocant casa que es regaven a galledas de un dipòsit rodo que s'omplia d'aigua de pluja que corria pels carrers ( a Colls es deia '' lo toll'') també tenien un altre hort que es regava a tesa des d'una basa que s'omplia de la font ( la basa també servia per rentar la roba ) . A mig hora caminant, des del nucli de Colls, tocant al riu, casi tots teniem un altre hort que es regava de una séquia que portava l'aigua del riu (aquesta séquia arriba fins a Pont de Montanyana ) .

L'economia era de subsistència , no mes es venia vi, corders, porquets petits i alguns ous. Cada 25 o 30 anys es tallábe els roures i alsines per fer carbó que es venia tot, a les cases es cremaba llenya en un foc a terra , per cuinar i escalfar-se (ara es diu foc de llar)

Colls no va tindre mai, aigua corren, llum electrica, telefon ni carretera. Tot es transportabe i es treballabe la terra amb animals, mules matxos i ases.

S'han fet trobades als anys 90 i hi han instal·lat una placa commemorativa.