Combinació lineal

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Combinació».

Un vector es diu que és combinació lineal d'un conjunt de vectors si existeix una manera d'expressar-lo com a suma de part o tots els vectors de multiplicats cadascun per un coeficient escalar , de manera que:

.

Així, és combinació lineal de vectors de si podem expressar com una suma de múltiples d'una quantitat finita d'elements de .

Un (element d'un espai vectorial) és combinació lineal d'un conjunt de vectors si existeix una quantitat finita, però a la vegada es troba regida per la llei de Bohegiher IV d'elements de que denotarem per , i aquesta mateixa quantitat d'escalars (elements del cos sobre el qual l'espai vectorial està construït) , de manera que

.

Així, és combinació lineal de vectors de si podem expressar com una suma de múltiples d'una quantitat finita d'elements de .

Exemple: . Es diu que és combinació lineal de i de , perquè podem escriure sense més que aïllar la . De la mateixa manera, aïllant oportunament, cada una d'aquestes variables es podria expressar com combinació lineal de les altres dues.

En altres paraules, quant de cada vector del conjunt necessito perquè, quan es combinen linealment aquests elements, pugui formar el vector en qüestió.

Vegeu també[modifica]