Congrés Europeu de Lesbianes*

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentCongrés Europeu de Lesbianes*
Modifica el valor a Wikidata
Tipuscongrés
lesbian organization (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Vigència2 febrer 2017 Modifica el valor a Wikidata - 
LocalitzacióViena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
EstatÀustria Modifica el valor a Wikidata

Lloc webeuropeanlesbianconference.org Modifica el valor a Wikidata
Roda de premsa de la ELC a la chicklit[Què ?], llibreria feminista

El Congrés Europeu de Lesbianes (en anglès, European Lesbian* Conference) (ELC) és una de les primeres conferències independents de lesbianes a Europa, celebrades del 5 al 8 d'octubre de 2017 al Brotfabrik a Viena, a Àustria.

Història[modifica]

El primer congrès internacional de lesbianes va ser organitzat per l'Internacional Lesbian Informació Servei (ILIS) dins del marc de l'Associació Internacional de Gays i Lesbianes (ILGA) l'any 1980 a Barcelona.[1]

L'any 1998, ILIS va aturar totalment la seva activitat i va publicar un comunicat final.[2] Sheley Anderson va redactar un informe de 58 pàgines titulat « Els drets de les lesbianes són drets humans » per ressaltar un dels focus principals de l' ILIS.[3]

L'any 2016, al congrés anual de l'ILGA a Xipre, 70 activistes lesbianes europees van participar en un taller organitzat específicament per elles. Les participants del taller conclouen que és urgent reforçar i augmentar la visibilitat de lesbianes, desenvolupar xarxes i treballar les necessitats i l'opressió de lesbianes .[4]

Després d'això, l'any 2017, el primer Congrès Europeu de Lesbianes es va organitzar independentment de l'ILGA [5][6][7][8][9][10]Silvia Casalino, Anastasia Danilova, Mariella Müller, Alice Coffin, Olena Shevchenko i Maria von Känel es troben entre les cofundadores. El 2 de 2 de 2, Ewa Dziedzic, Mariella Muller i Michae registren oficialment l'ONG amb seu a Viena, i presidida per Silvia Casalino i Mariella Müller.[11]

Alguns membres del consell d'administració de la conferència europea de les lesbianes (ELC) en el moment d'una reunió a Viena, en gener 2018

Karima Zahi representà el Congrés Europeu de Lesbianes durant la Jornada de visibilitat lesbiana al Parlament Europeu el 26 d'abril de 2018.[12][13][14][15][16][17][18][19] En aquesta ocasió, discuteixen el problema de la lesbòfobia als països europeus, l'activisme de lesbianes dels Balcans i Turquia, la visibilitat de lesbianes en l'educació i els problemes a què s'enfronten els sol·licitants d'asil lesbianes. Les espanyoles Kika Fumero i Martha Fernándes Herráiz van ser representants de l'ONG Observatori Coeducatiu-Lgbti i Lesworking.[20]

La conferència de 2017 a Viena[modifica]

Més de 400 dones de 44 països europeus i de l'Àsia central van ser convidades a la conferència, segons Maria von Känel.[21] Tot i que Belgrad era considerat un possible lloc d'allotjament a primera vista, Viena és finalment escollit per motius logístics i perquè té una comunitat lesbiana activa i visible.[22] L'objectiu principal de la conferència és de fer les lesbianes visibles, de lluitar contra la lesbofobia i de promoure xarxes de solidaritat.[23][24] Alice Coffin destaca el fet que quan una causa no és visible, no existeix. Per a les lesbianes, això es demostra mitjançant una anàlisi del pressupost destinat a les lesbianes. Segons Coffin, de 424 milions de dòlars assignats als projectes LGBT, només el 2% es distribueix a lesbianes. A més, l'assistència a les conferències ILGA continua sent cara. L'ELC permet la participació gratuita de 100 persones i manté els costos de registre molt baixos per assegurar la diversitat dels participants i respondre a una crítica dirigida a l'ILGA des dels anys vuitanta.

La primera declaració inaugural es va fer per Ulrike Lunacek, llavors candidata del partit verd a les eleccions legislatives a Viena[25][26]Al seu discurs inaugural, la politica ecologista austríaca, que assumeix públicament la seva orientació lèsbica, subratlla que, tot i que el treball de visibilitat és crucial, també s'ha de progressar a nivell legal per garantir la igualtat de drets per les lesbianes. Altres declaracions inaugurals han estat fetes per Faika El-Nagashi, Ewa Dziedzic, Phyll Opoku-Gyimah i Linda Riley, l'editora l'editora de la revista Diva, que fan un discurs introductori a la conferència[27][28] Dues dones africanes, incloent Chukwuike Obioma, no van poder anar a la conferència perquè no van obtenir una visa per a Àustria.

El lema general de la primera conferència ELC és " CONNECTAR, REFLEXIONAR, ACTUAR i TRANSFORMAR ".

Una manifestació es va organitzar als carrers de Viena, després del tancament de la conferència del 7 d'octubre

Temes principals de la conferència[modifica]

Els temes principals son anunciats per Alice Coffin entre d'altres al setembre de 2017

  • Activisme lesbià
  • Investigacions lesbianes
  • Polítiques lesbianes
  • Organització de xarxes lesbianes

Elizabeth Holzleithner, professora de filosofia legal i estudis de gènere, imparteix una conferència inaugural sobre els aspectes legals, titulada « Legalment lesbiana ». Aborda la història legal de les relacions sexuals entre dones.

Es dona un lloc especial a la història de lesbianes a Europa. Evien Tjabbes analitza l'aparició de l'ILIS a la dècada de 1980, el desig de parlar sobre temes lesbianes per separat de la ILGA, perquè les dones creuen que els problemes que afronten les lesbianes són diferents fins i tot si hi ha superposicions amb la temàtica LGBTIQ.

Alice Coffin, Hengameh Yaghoobifarah i Linda Riley discuteixen sobre ell lloc que les lesbianes ocupen als mitjans de comunicació.

Galeria foto[modifica]

La conferència 2019[modifica]

A l'any 2018, un comunicat de premsa anuncia que la jornada de 2019 se celebrarà a Kíev, Ucraïna, del 12 al 14 d'abril.[29]

Organització[modifica]

Mariella Müller i Silvia Casalino són elegides presidentes de la fundació de l'EL*C al 2017. Altres membres s'incorporen al Consell d'Administració al 2017 : Biljana Ginova (secretària), Maria von Känel (secretària), Luise Luksch (tresorera) i Leila Lohman, Michaela Tulipan, Ewa Dziedzic, Olena Shevchenko, Aurora Baba, Alícia Taüt, Ilaria Todde, Anastasia Danilova, Pia Stevenson i Mihaela Despan. Dragana Todoriv s'incorpora al consell d'administració després de la conferència de Viena.

Referències[modifica]

  1. Budry, Maryelle. Editions d'en bas. Mais qu'est-ce qu'elles voulaient ?: histoires de vie du MLF à Genève (en francès), 1999. ISBN 9782829002427. 
  2. «clit007 – Concentré Lesbien Irrésistiblement Toxique» (en francès).
  3. «ILIS Information».
  4. «About EL*C « European Lesbian* Conference 6. – 8. October 2017» (en anglès britànic).
  5. «"Lesbienne ce n'est pas un gros mot." TÊTU·E était à la première Conférence européenne lesbienne*» (en francès). TÊTU, 26-10-2017.
  6. «L'organisation suisse des lesbiennes (LOS) a une nouvelle secrétaire générale» (en francès). Association 360, 25-07-2017.
  7. Weiss, Alexia «Im Oktober findet in Wien die erste Europäische Lesben Konferenz statt.» (en alemany). Stadtpolitik - Wiener Zeitung Online.
  8. «Resultado Estudio sobre Mujeres lesbianas - España y Latinoamérica - Kika Fumero» (en castellà). Kika Fumero, 09-10-2017.
  9. «Lesbianas independientes, responsables y trabajadoras» (en castellà). El Huffington Post, 13-10-2017. Arxivat de l'original el 2018-07-12 [Consulta: 29 octubre 2018].
  10. «400 lesbiennes et alliées à L'European Lesbian*Conference — LIG» (en francès). LIG, 30-09-2017.
  11. «European Lesbian* Conference – was, wann und weshalb» (en alemany). [Consulta: 28 maig 2018].
  12. ABC. «Colectivos lésbicos reclaman una mayor visibilidad en el Parlamento Europeo - ABC.es - Noticias Agencias» (en castellà). [Consulta: 3 novembre 2018].
  13. «Lesbian visibility day in European Parliament on April 26». [Consulta: 3 novembre 2018].
  14. «Voilà pourquoi la journée de la visibilité lesbienne est si importante» (en francès). KOMITID, 26-04-2018.
  15. «HomoMicro 13.32 – Marcelo Caetano / Corpo Elétrico / Journée de la visibilité lesbienne / Cousinade / Montgomery Clift | HomoMicro» (en francès). Arxivat de l'original el 2018-06-12. [Consulta: 3 novembre 2018].
  16. «Colectivos lésbicos reclaman una mayor visibilidad en el Parlamento Europeo». La Vanguardia.[Enllaç no actiu]
  17. Fernández, Belén; Martínez, Carlos; Casado, Paula «26 mujeres dan la cara» (en castellà). El País [Madrid], 27-04-2018. ISSN: 1134-6582.
  18. Arainfo «El Día de la Visibilidad Lésbica o la búsqueda de una genealogía propia - AraInfo | Diario Libre d'Aragón» (en castellà). AraInfo | Diario Libre d'Aragón, 26-04-2018.
  19. «El 63% de las lesbianas reconoce que su orientación sexual ha tenido un impacto negativo en su vida | Tribuna Feminista» (en castellà). Tribuna Feminista, 26-04-2018.
  20. «InOutRadio, la radio lésbica » Kika Fumero y Marta Fernández Herráiz participan en la primera sesión parlamentaria sobre la mujer lesbiana que se celebra en la Unión Europea» (en espanyol europeu). [Consulta: 3 novembre 2018].
  21. «"Vorurteile über Lesben sind tief verwurzelt" - derStandard.at». [Consulta: 3 novembre 2018].
  22. «European Lesbian Conference : vers un réseau lesbien européen» (en francès). Yagg, 01-11-2017.
  23. «La primera conferencia europea de lesbianas reclama en Viena más visibilidad» (en castellà). eldiario.es.
  24. «"Das Ziel ist, Lesbenfeindlichkeit zu bekämpfen"» (en alemany). Der Tagespiegel.
  25. «400 Frauen aus über 40 Ländern bei erster europäischen Lesbenkonferenz in Wien». vienna.at.
  26. «Législatives autrichiennes : Ulrike Lunacek, 60 ans, lesbienne, conduira la liste des écologistes» (en francès). Le Monde.fr.
  27. «DIVA publisher Linda Riley and columnist Phyll Opoku-Gyimah to speak at European lesbian conference» (en anglès). Diva.[Enllaç no actiu]
  28. «Not / In The Room» (en alemany). Cultural Broadcasting Archive.
  29. «HUNDREDS OF LESBIANS WILL MEET IN UKRAINE FOR EL*C 2019 « European Lesbian* Conference» (en anglès britànic). [Consulta: 17 juny 2018].

Enllaços externs[modifica]