Constitució de l'Any I

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Constitució de l'Any I

La Constitució francesa de 1793, també coneguda com la Constitució de l'Any I, o la Constitució Montagnard, va ser creada pels jacobins, basada en la democràcia social: sobirania popular, sufragi universal directe i atenció preferent al dret a l'existència. El govern que va succeir a la seva promulgació va ser presidit per Robespierre i inclou entre els drets de l'home i del ciutadà el tan discutit dret de rebel·lió, com a conseqüència de tots els altres drets.

La Constitució de 1793, és una peça magistral del racionalisme il·lustrat francès de característiques revolucionàries que declara els drets de l'home. L'1 de juny de 1793 es va produir la purga de la convenció i diversos diputats i ministres girondins són depurats. La Muntanya dominada per jacobins, havia aconseguit prendre el control de la convenció.

Una nova Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà precedia la Constitució francesa de 1793 votada per la convenció el 24 de juny d'aquest any. D'aquesta manera, la nova declaració, basada en el Dret natural, instaurava el sufragi universal masculí, proclamava la llibertat econòmica i completava el dret de resistència a l'opressió amb el dret de rebel·lió. Reconeixia també els drets a l'educació, al treball i a l'assistència pública. Instaura la divisió dels poders executius, legislatius i jurídics.

"El poble francès, convençut que l'oblit i el menyspreu dels drets naturals de l'home, són les úniques causes de les desgràcies del món, ha resolt exposar en una declaració solemne, aquests drets sagrats i inalienables, perquè tots els ciutadans, podent comparar en tot moment els actes del govern amb la finalitat de tota institució social, no es deixin mai oprimir ni envilir per la tirania, perquè el poble tingui sempre davant els seus ulls les bases de la seva llibertat i de la seva felicitat, el magistrat la regla dels seus deures, el legislador l'objecte de la seva missió. En conseqüència, proclama en presència de l'Ésser suprem, la declaració dels drets de l'home i del ciutadà."- Primer paràgraf de la constitució de 1973, creada per jacobins.

La constitució consta de 24 apartats, i està dividida en 124 articles diferents.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • [1] Les constitutions et les principales lois politiques de la France depuis 1789
  • [2] Textes constitutionnels français

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • [3] Constitution du 24 juin 1793 (francès)

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Duguit, Léon. Les constitutions et les principales lois politiques de la France depuis 1789. Paris: F. Pichon, 1898 [Consulta: 18 maig 2013]. 
  2. Rials, Stéphane. Textes constitutionnels français. Paris: PUF, 2010. ISBN 2130621538. 
  3. «Constitution du 24 juin 1793». Conseil constitutionnel. [Consulta: 18 maig 2013].