Consum col·laboratiu

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Consum cooperador)
Salta a: navegació, cerca

El consum col·laboratiu, de l'anglès Collaborative Consumption, és l'actual canvi cultural i socioeconòmic en els hàbits de consum caracteritzats per la migració d'un escenari de consum individualitzat cap a nous models d'intercanvi, ús compartit, permuta o lloguer d'objectes i serveis, potenciat per les xarxes socials i les plataformes d'igual a igual. El consum col·laboratiu fa referència a la manera tradicional de compartir, intercanviar, prestar i llogar redefinida a través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació així com de les noves maneres de mesurar la reputació de les persones. El terme fou mencionat per primer cop per Ray Algar en un article del mateix nom publicat al butlletí Leisure Report l'abril del 2007.[1] El concepte de consum col·laboratiu va popularitzar-se a partir del 2010 amb la publicació del llibre "What's Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption".[2]Rachel Botsman, co-autora del llibre, va fer una presentació sobre el consum col·laboratiu a la conferència TEDxSydney al maig del 2010.[3]

Són exemples de consum cooperador:

Espais i immobles
Cohabitatge, cotreball, horts compartits.
Transport
Sistemes de bicicletes compartides, un exemple és Bicing; viatges compartits en cotxe, un exemple és Blablacar; carpooling, cotxe multiusuari o taxi col·lectiu.
Finances
Permutes, préstecs d'igual a igual.
Béns materials
Lloguer d'igual a igual de cases apartaments o habitacions, un exemple és Airbnb; lloguer de cotxes o lloguer d'autocaravanes, un exemple és AlquilarMiAutocaravana.com. Aquest tipus de lloguer d'igual a igual és realitza entre particulars.: Suports per l'entreteniment (llibres, CD de música, DVD, videojocs), passallibres, Intercanvi de roba.
Educació
L'aprenentatge entre iguals permet que persones que tenen un coneixement l'ensenyin a d'altres que el necessiten. Un exemple és Sharing Academy, classes particulars entre universitaris. Altres exemples inclouen aprenentatge d'habilitats, habitualment compartides en bancs de temps.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]