Contracte d'anticresi

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

En dret civil, el contracte d'anticresi o, simplement, anticresi, és una garantia en virtut de la qual el deutor lliura al seu creditor una cosa per al pagament d'un crèdit impagat amb els fruits, naturals o civils (interessos), que la cosa produeixi, restituint-la un cop que s'hagi pagat el deute. Una part de la doctrina la considera un dret real, tot i que aquesta qualificació és rebutjada per d'altres.

Per la seva banda, un contracte d'anticresi es coneix comunament com la cessió d'un bé a canvi d'una quantitat de diners. Aquesta mateixa quantitat de diners ha de ser retornada per poder recuperar el bé immoble. Teòricament, l'interès dels diners paga l'ús del bé llevat que s'estipuli el contrari.

Regulació legal a Espanya[modifica | modifica el codi]

D'acord amb els articles 1881 i següents del codi civil espanyol, per l'anticresi el creditor (titular) adquireix el dret de percebre els fruits d'un immoble de banda del seu deutor, amb l'obligació d'aplicar-los al pagament dels interessos, si fossin deguts, i després al del capital del seu crèdit. El creditor, llevat de pacte en contra, està obligat a pagar les contribucions i càrregues que pesen sobre la finca, així com a fer les despeses necessàries per a la seva conservació i reparació, deduint dels fruits les quantitats que utilitzi en una cosa i l'altra.

D'altra banda, el deutor no pot readquirir el gaudi de l'immoble sense haver pagat abans totalment el que deu al seu creditor. Però el creditor, per deslliurar-se de les seves obligacions, pot sempre obligar el deutor que entri de nou en el gaudi de la finca, llevat de pacte en contrari.

En cap cas el creditor adquireix la propietat de l'immoble per falta de pagament del deute dins del termini convingut, i tot pacte en contrari és nul. El creditor en aquest cas podrà demanar el pagament del deute o la venda de l'immoble.

Els contractants poden estipular que es compensin els interessos del deute amb els fruits de la finca donada en anticresi.

És una figura jurídica propera a la penyora de drets i a la hipoteca.