Corall d'aigua freda

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de nom vulgarCorall d'aigua freda
Nom vulgar sense valor taxonòmic
Joon1.jpg
Modifica dades a Wikidata
Photo of sunlit reef
Corall d'aigües profundes

Els coralls d'aigües fredes, també coneguts com a coralls d'aigües profundes, s'estenen per parts més profundes i fosques dels oceans que els coralls tropicals, aquestes zones van des de prop de la superfície a la zona abissal, més enllà dels 2.000 m de fondària on la temperatura de l'aigua pot sarribar a er tan freda com 4°C. Els coralls d'aigües fredes pertanyen al fílum Cnidaria i sovint són coralls petris (Scleractinia), però també inclouen coralls negres i banyuts i coralls tous incloent les gorgònies.[1] Com els coralls tropicals proporcionen hàbitat a altres espècies però no requereixen les algues simbiòtiques zooxanthellae per poder sobreviure.

Només poques espècies fan esculls tradicionals. La més comuna d'entre elles és Lophelia pertusa. En lloc d'això fan altres agregacions.

Els cables submarins i l'pesca d'arrossegament tendeixen a trencar els coralls i destruir-ne els esculls.

Descobriment i estudi[modifica]

En tenir el seu hàbitat a gran fondària i en una zona fosca no es van descobrir, pels pescadors noruecs, fins fa uns 250 anys.[2] Recentment a través de lús de minisubmarins s'han pogut estudiar amb detall essent el primer Wilson (1979)[3]

Les comunitats de Lophelia hostatgen biodiversitat marina com esponges, cucs poliquets, mol·luscs, crustacis, estrelles de mar, aranyes de mar, peixos, etc. c

Taxonomia[modifica]

Madrepora Oculata
de Carolina del Sud.

Els coralls són animals dins el fílum Cnidaria i la classe Anthozoa. Els Antozous es divideixen en dues subclassess Octocorals (Alcyonaria) i Hexacorals (Zoantharia).

Distribució[modifica]

Els coralls d'aigües fredes estan àmpliament distribuïts pel món amb grans agrgacions a l'Atlàntic Nord i a l'Atlàntic sud però també en aigües tropicals com les de Florida. Les principals espècies que fan esculls són: Lophelia pertusa, Oculina varicosa, Madrepora oculata, Desmophyllum cristagalli, Enallopsammia rostrata, Solenosmilia variabilis, i Goniocorella dumosa. Quatre gèneres (Lophelia, Desmophyllum, Solenosmilia, i Goniocorella) constitueixen la majoria dels bancs de corall d'aigües fredes entre les 400 i els 700 m de fondària[4]

Madrepora oculata ocorre a fondàries fins a 2.020 m i és cosmopolita, fins i tot es troba en aigües subantàrtiques (Cairns, 1982). Colònies d'Enallopsammia es troben a Florida entre els 600 i 800 m de fondària.

Lophelia pertusa es troba a l'Atlàntic, de Noruega a Àfrica Occidental i Brasil.

Referències[modifica]

  1. «Deep Water Corals». [Consulta: agost 2009].
  2. [[Johan Ernst Gunnerus|Gunnerus, Johan Ernst]]. Om Nogle Norske Coraller, 1768. 
  3. Wilson, J.B. «Biogenic carbonate sediments on the Scottish continental shelf and on Rockall Bank». Marine Geology, 33, 1979, pàg. M85–M93.
  4. Cairns, S. and G. Stanley «Ahermatypic coral banks: Living and fossil counterparts». Proceedings of the Fourth International Coral Reef Symposium, Manila (1981), 1, pàg. 611–618.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Corall d'aigua freda Modifica l'enllaç a Wikidata