Corberana (olivera)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Corberana, a voltes i curiosament anomenada valenciana, és una varietat d'olivera amb tendència a desaparèixer que compta amb algun exemplar a Corbera, així com també a la Garriga, al Vallès Oriental i al Bages. El seu origen és confós, ja que hi ha fonts que argumenten que és originària del primer municipi,[1] i d'altres que expliquen que prové del segon.[2]


Varietat conreada per a l'oli, que es considera de bona qualitat. L'arbre es considera de vigor alt i alta productivitat, de forma erecte, densitat mitja i de regularitat baixa. Hi ha discrepància també en les fonts ja que algunes argumenten que el fruit que produeix madura tardanament[1] i d'altres de manera primerenca o mitjana.[3] En la recol·lecció l'oliva, que ha adquirit color negre, és de despreniment difícil i de rendiment gras del 20 per cent. La seva forma és lleugerament asimètrica amb àpex arrodonit i mugró present. Té abundants i petites lenticel·les.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Corberana» (en castellà). Viveros Sophie. [Consulta: 5 setembre 2021].
  2. «Les varietats catalanes d'olivera». Quaderns agraris (Institució catalana d'estudis agraris), 2019. [Consulta: 5 setembre 2021].
  3. «Catàleg de varietats locals d'interès agrari de Catalunya». IRTA. [Consulta: 5 setembre 2021].